Πώς η άσκηση μάς βοηθά να «νικήσουμε» την ψυχική κόπωση
Οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά είναι πιο ικανοί να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της ψυχικής κόπωσης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία, μελέτησαν ομάδες ενηλίκων για να διαπιστώσουν αν η ηλικία αυξάνει και η τακτική άσκηση μειώνει τις επιπτώσεις της πνευματικής κόπωσης σε μια σειρά εξετάσεων γνωστικής και σωματικής απόδοσης.
Στην πρώτη μελέτη, οι άνδρες 65 έως 79 ετών που έκαναν καθιστική ζωή, είχαν χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικές και σωματικές δοκιμασίες σε σύγκριση με άνδρες 52-64 ετών. Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες όταν εξετάζονταν σε κατάσταση πνευματικής κόπωσης.
Μια δεύτερη μελέτη με συνταξιούχους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 66-72 ετών, διαπίστωσε ότι οι επιδόσεις όταν ήταν διανοητικά τόσο ξεκούραστοι όσο και κουρασμένοι, ήταν καλύτερες στους σωματικά δραστήριους ηλικιωμένους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έκαναν καθιστική ζωή.
Ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Chris Ring, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα για τους ανθρώπους καθώς γερνούν και γενικά για την αποφυγή των επιπτώσεων της πνευματικής κόπωσης στη γνωστική και σωματική απόδοση. Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη, καθώς συνδέεται με αυξημένη σωματική ικανότητα και βελτιωμένες γνωστικές επιδόσεις, αυξημένη ικανότητα άσκησης και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η τακτική άσκηση αποτελεί ένα απλό αλλά αποτελεσματικό μέσο για την αποτροπή των επιπτώσεων της ηλικίας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των αρνητικών συνεπειών του αισθήματος πνευματικής κόπωσης μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία».
Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η πνευματική κόπωση εξασθενεί την απόδοση στους ηλικιωμένους, ενώ η απόδοση επιδεινώνεται από τη γήρανση και τη σωματική αδράνεια».
Ο καθηγητής Ring προτείνει τα ακόλουθα τρία βήματα που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι που επιθυμούν να αποδίδουν καλύτερα σε απαιτητικές καταστάσεις:
«Πρώτον, οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Δεύτερον, μπορούν να κάνουν προθέρμανση χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γνωστικών και σωματικών δραστηριοτήτων για να προετοιμαστούν καλύτερα, ειδικά όταν αισθάνονται πνευματικά κουρασμένοι. Τρίτον, μπορούν να προπονηθούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γνωστικών και σωματικών εργασιών -μια μέθοδος που ονομάζεται Brain Endurance Training ή BET- για να βελτιώσουν την αντοχή τους στην ψυχική κόπωση και τις σωματικές τους επιδόσεις».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Aging and Physical Activity.