ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να αυξήσετε εστίαση και στοχοπροσήλωση στη ζωή σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διατήρηση της εστίασης και της συγκέντρωσης είναι απαραίτητη για την παραγωγικότητα και την επίτευξη των στόχων σας.

Πώς να αυξήσετε εστίαση και στοχοπροσήλωση στη ζωή σας
Bigstock

Ωστόσο, πολλοί δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι όλη την ημέρα.

Αυτό το άρθρο διερευνά το γιατί η εστίαση μπορεί να σας δυσκολεύει, στρατηγικές για την ενίσχυση της συγκέντρωσής σας σε ό,τι κάνετε και μεθόδους για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να παραμένει προσηλωμένος στον εκάστοτε στόχο.

Γιατί σας λείπει η εστίαση στην καθημερινή σας ρουτίνα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεστε να εστιάσετε:

  1. Ψηφιακή απόσπαση προσοχής: Οι συνεχείς ειδοποιήσεις σε smartphone και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) μπορούν να διαταράξουν τη συγκέντρωσή σας και να κάνουν δύσκολη την εκ νέου εστίαση στην εργασία που εκτελείτε.
  2. Multitasking: Η προσπάθεια να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα συχνά μειώνει την ποιότητα της εργασίας σας και “διασκορπίζει” την προσοχή σας.
  3. Έλλειψη ύπνου: Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία, καθιστώντας δυσκολότερη τη συγκέντρωση.
  4. Άγχος: Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε καταιγιστικές σκέψεις μέσα στην ημέρα, καθιστώντας δύσκολη τη συγκέντρωση σε μία εργασία τη φορά.
  5. Κακή διατροφή: Μια ανθυγιεινή διατροφή που στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του εγκεφάλου και τη συγκέντρωση.
brain-egkefalos

Στρατηγικές και συμβουλές για τόνωση της συγκέντρωσης και της εστίασης

Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την εστίασή σας σε αυτό που πρέπει να φέρετε εις πέρας κάθε φορά:

  1. Βάλτε τις υποχρεώσεις σε σειρά προτεραιότητας: Εστιάστε σε μία εργασία τη φορά, ξεκινώντας από την πιο σημαντική. Το “σπάσιμο” των εργασιών σε μικρότερα, διαχειρίσιμα μέρη μπορεί επίσης να βοηθήσει.
  2. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς: Απενεργοποιήστε τις περιττές ειδοποιήσεις, βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να εργαστείτε και αφαιρέστε οποιαδήποτε φυσική ακαταστασία από τον χώρο εργασίας σας.
  3. Κάντε τακτικά διαλείμματα: Χρησιμοποιήστε τεχνικές -όπως η τεχνική Pomodoro- εκεί όπου εργάζεστε: εργαστείτε εστιασμένοι για 25 λεπτά και μετά κάνετε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υψηλών επιπέδων εστίασης.
  4. Μείνετε ενυδατωμένοι και τρώτε υγιεινά: Η αφυδάτωση και η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου σας να συγκεντρωθεί. Πίνετε άφθονο νερό και επιλέγετε τροφές, που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως ξηρούς καρπούς και μούρα.
  5. Θέστε ξεκάθαρους στόχους: Όταν έχετε ξεκάθαρη κατανόηση του τι πρέπει να επιτύχετε, ο εγκέφαλός σας είναι πιο πιθανό να παραμείνει συγκεντρωμένος στην εργασία.
  6. Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την εστίαση.
  7. Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή: Οι βαθιές, κοντρολαρισμένες αναπνοές μπορούν να μειώσουν το άγχος και να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη συγκέντρωση, όταν το μυαλό σας αρχίζει να περιπλανάται.
  8. Προσοχή στην καφεΐνη: Αν και η καφεΐνη μπορεί να τονώσει την εγρήγορση, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Προσπαθήστε να μετριάσετε την κατανάλωση καφεΐνης στην καθημερινότητά σας.
  9. Χρησιμοποιήστε εργαλεία εστίασης: Εργαλεία όπως ακουστικά ακύρωσης θορύβου, εφαρμογές εστίασης ή μηχανήματα λευκού θορύβου μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για συγκέντρωση.
  10. Ενσυνείδητος διαλογισμός: Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σας να παραμένει συγκεντρωμένος στην παρούσα στιγμή, μειώνοντας τους περισπασμούς και βελτιώνοντας τη συνολική συγκέντρωση.
  11. Καλές συνθήκες ύπνου: Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά, διατηρώντας ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα ήρεμο περιβάλλον ύπνου. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη εστίαση και συγκέντρωση.
  12. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη: Ο στοχασμός σε θετικές πτυχές της ημέρας σας μπορεί να μειώσει το άγχος και την ψυχική... ακαταστασία, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε καλύτερα στις εργασίες σας.

Πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να εστιάζει

Η εκπαίδευση του εγκεφάλου σας για εστίαση είναι παρόμοια με την εκγύμναση ενός μυός. απαιτεί συνεπή πρακτική:

  1. Διαλογισμός - Ενσυνειδητότητα: Η τακτική εξάσκηση ενσυνειδητότητας μπορεί να αυξήσει το εύρος της προσοχής σας και να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή.
  2. Γνωστικές ασκήσεις: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες. που διεγείρουν τον εγκέφαλό σας, όπως παζλ, παιχνίδια μνήμης ή εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική ευελιξία και τη συγκέντρωση.
  3. Θέστε ξεκάθαρους στόχους: Ορίστε σαφείς και εφικτούς στόχους. Όταν ο εγκέφαλός σας ξέρει σε τι στοχεύει, είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι.
  4. Περιορίστε το Multitasking: Εστιάστε στην ολοκλήρωση μιας εργασίας πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Αυτή η συνήθεια μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εστίασή σας.

Σύνοψη

Η βελτίωση της εστίασης και της συγκέντρωσής σας περιλαμβάνει την κατανόηση των βαθύτερων λόγων για την έλλειψη αυτών, την υιοθέτηση στρατηγικών για την ενίσχυσή τους και τη συνεχή “εκπαίδευση” του εγκεφάλου σας.

Δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, ασκώντας ενσυνειδητότητα και βάζοντας σε προτεραιότητα τις εργασίες σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να επιτυγχάνετε τους καθημερινούς σας στόχους.

Πηγές: verywellmind.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, facilethings.com, health.harvard.edu