ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποια σημεία πίεσης μειώνουν το άγχος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το άγχος είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ποια σημεία πίεσης μειώνουν το άγχος
Bigstock

Η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης του άγχους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Αυτό το άρθρο διερευνά πώς κάποια σημεία πίεσης στο σώμα μπορούν να μειώσουν το άγχος, ποια από αυτά τα σημεία είναι πιο αποτελεσματικά και περιγράφει τον κανόνα 3-3-3, μια απλή τεχνική που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους.

Πώς η πίεση ανακουφίζει από το άγχος

Η πίεση, όταν εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους:

  • Ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος: Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες “ξεκούρασης και πέψης” του σώματος, εξουδετερώνοντας την απόκριση “πάλης ή φυγής”, που προκαλείται από το άγχος.
  • Μείωση των επιπέδων κορτιζόλης: Η διέγερση των σημείων πίεσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης -μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες- οδηγώντας σε ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
  • Βελτίωση της κυκλοφορίας αίματος: Η εφαρμογή πίεσης σε ορισμένες περιοχές μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τα σωματικά συμπτώματα του άγχους.
Peaceful-Deep-Breathing-Relaxing-Meditating

Ποια σημεία πίεσης ανακουφίζουν από το άγχος

Είναι γνωστό ότι πολλά σημεία πίεσης βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους, όπως:

  • Yin Tang (Σημείο Τρίτου Ματιού): Βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια. Αυτό το σημείο χρησιμοποιείται συχνά για να ηρεμήσει το μυαλό και να ανακουφίσει το άγχος.
  • Pericardium 6 (Σημείο Εσωτερικής Πύλης): Είναι στον εσωτερικό καρπό, περίπου τρία δάχτυλα πλάτος κάτω από την παλάμη. Το πάτημα αυτού του σημείου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους, της ναυτίας και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το στρες.
  • Ear Shen Men: Βρίσκεται στο πάνω μέρος του αυτιού. Αυτό το σημείο χρησιμοποιείται στην ωτοθεραπεία (βελονισμός αυτιών) και είναι γνωστό ότι ηρεμεί το μυαλό και μειώνει το στρες.

Ποιος είναι ο κανόνας 3-3-3 για το άγχος

Ο κανόνας 3-3-3 είναι μια απλή τεχνική, που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να “γειωθείτε” στην παρούσα στιγμή, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους:

  1. Προσδιορίστε τρία πράγματα που μπορείτε να δείτε: Κοιτάξτε γύρω σας και επικεντρωθείτε σε τρία αντικείμενα, κάτι που σας βοηθά να αποσπάσετε την προσοχή σας από τις ανήσυχες σκέψεις.
  2. Προσδιορίστε τρεις ήχους που μπορείτε να ακούσετε: Ακούστε προσεκτικά το περιβάλλον σας και διαλέξτε τρεις διακριτούς ήχους, επαναφέροντας την επίγνωσή σας στο παρόν.
  3. Μετακινήστε τρία μέρη του σώματός σας: Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από περιστροφή των αστραγάλων σας μέχρι κούνημα του κεφαλιού σας. Αυτή η σωματική δραστηριότητα βοηθά να σπάσει ο κύκλος των ανήσυχων σκέψεων και σας “επανασυνδέει” με το σώμα σας.
Acupressure

Πώς να ασκήσετε μόνοι σας πίεση σε συγκεκριμένα σημεία

Η διαδικασία είναι ένας απλός, μη επεμβατικός τρόπος διαχείρισης του άγχους και του στρες.

Πρώτα απ' όλα βρείτε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς διακοπές. Καθίστε ή ξαπλώστε σε μια άνετη θέση.

1. Εντοπίστε τα σημεία πίεσης

Προσδιορίστε τα σημεία πίεσης που είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν από το άγχος:

  • Yin Tang: Τοποθετήστε το δάχτυλό σας ανάμεσα στα φρύδια σας και ασκήστε απαλή πίεση.
  • Pericardium 6: Εντοπίστε το πλάτος των τριών δακτύλων (διάστημα 2 CUN στην παραδοσιακή κινεζική μέτρηση) κάτω από την παλάμη στον εσωτερικό καρπό και πιέστε απαλά με τον αντίχειρά σας.
  • Ear Shen Men: Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα ή τον δείκτη σας, πιέστε το πάνω μέρος του αυτιού σας.

2. Εφαρμογή πίεσης

Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, ασκήστε σταθερή αλλά ήπια πίεση στα παραπάνω σημεία. Κρατήστε την πίεση για περίπου 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά, αναπνέοντας βαθιά και εστιάζοντας στη χαλάρωσή σας.

3. Μασάζ με κυκλικές κινήσεις

Αφού κρατήσετε την πίεση, κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή με κυκλικές κινήσεις, για να ενισχύσετε το ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

4. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται

Μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία πολλές φορές την ημέρα ή όποτε νιώθετε άγχος. Η τακτική εξάσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του άγχους.

Σύνοψη

Η διαχείριση του άγχους μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η κατανόηση τεχνικών, όπως η διέγερση σημείων πίεσης και ο κανόνας 3-3-3 μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Με την ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών στην καθημερινή ζωή, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από το άγχος και να βελτιώσετε τη συνολική ψυχική σας υγεία. Είτε αντιμετωπίζετε περιστασιακό είτε με πιο επίμονο άγχος, αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο και να βρείτε ηρεμία.

Πηγές: hackensackmeridianhealth.org, verywellmind.com, pennmedicine.org, healthline.com