ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στρες: Μετά από πόσες μέρες διακοπών ηρεμεί ο εγκέφαλος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι διακοπές υποτίθεται ότι είναι μια περίοδος χαλάρωσης και αναζωογόνησης, ωστόσο πολλοί αισθάνονται περισσότερο άγχος κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους.

Στρες: Μετά από πόσες μέρες διακοπών ηρεμεί ο εγκέφαλος
Bigstock

Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό και η εκμάθηση στρατηγικών για τη διαχείριση του άγχους των διακοπών μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μακριά από εργασία και υποχρεώσεις.

Γιατί νιώθετε περισσότερο άγχος στις διακοπές

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών:

  • Υψηλές προσδοκίες: Η πίεση για “τέλειες” διακοπές μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και άγχος, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσατε.
  • Αλλαγή στη ρουτίνα: Μια ξαφνική αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα και περιβάλλον μπορεί να σας βγάλει εκτός ισορροπίας και να προκαλέσει άγχος.
  • Ταξιδιωτικό άγχος: Τα... logistics των ταξιδιών, όπως η πλοήγηση στα αεροδρόμια, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η αντιμετώπιση απρόβλεπτων καθυστερήσεων και η διαρκής έγνοια για τα παιδιά (αν υπάρχουν), μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικές καταστάσεις.
  • Εργασιακή απόσυρση: Η απομάκρυνση από τις επαγγελματικές ευθύνες μπορεί να είναι μια απρόσμενη πρόκληση, ειδικά αν έχετε συνηθίσει να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι και παραγωγικοί.
  • Οικογενειακή δυναμική: Το να περνάτε παρατεταμένο χρόνο με την οικογένεια ή τον/την σύντροφό σας μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε συγκρούσεις και άγχος.

Γιατί δεν μπορείτε να χαλαρώσετε στις διακοπές

Η χαλάρωση μπορεί να είναι άπιαστο όνειρο στις διακοπές λόγω των εξής:

  • Ψυχική χαλάρωση: Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αποσυνδεθεί το μυαλό σας από τη δουλειά και τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, κάνοντας τις πρώτες μέρες των διακοπών να αισθάνονται τεταμένες.
  • Πολυάσχολα δρομολόγια: Ο υπερβολικός προγραμματισμός δραστηριοτήτων μπορεί να αφήσει λίγο χώρο για αυθόρμητη χαλάρωση και ξεκούραση.
  • Ενοχές: Το να αισθάνεστε ενοχές για το ότι παίρνετε άδεια ή για το ότι ξοδεύετε χρήματα σε διακοπές μπορεί να σας εμποδίσει να απολαύσετε πλήρως τον χρόνο σας.
  • Ανεκπλήρωτες προσδοκίες: Όταν η πραγματικότητα των διακοπών δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και άγχος.
Relaxed-beach

Πώς να απαλλαγείτε από το άγχος των διακοπών

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και να μειώσετε το άγχος των διακοπών:

  1. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: Αποδεχτείτε ότι πιθανότατα δεν θα πάνε όλα τέλεια. Παραμείνετε ευέλικτοι και ακολουθήστε τη ροή των πραγμάτων.
  2. Σχεδιάστε εκ των προτέρων: Μειώστε το άγχος του ταξιδιού σχεδιάζοντας εκ των προτέρων τα logistics, αλλά και αφήστε χώρο για αυθορμητισμό.
  3. Αποσύνδεση από την εργασία: Θέστε όρια με την εργασία σας πριν φύγετε. Ενημερώστε τους συναδέλφους για τη διαθεσιμότητά σας και ορίστε ένα αυτοματοποιημένο απαντητικό μήνυμα ότι είστε εκτός γραφείου.
  4. Εξασκείστε την ενσυνειδητότητα: Ασχοληθείτε με πρακτικές ενσυνειδητότητας ή διαλογισμού για να παραμείνετε “παρόντες στην στιγμή” και να διαχειριστείτε το άγχος.
  5. Ισορροπήστε δραστηριότητες και ξεκούραση: Προγραμματίστε χρόνο διαλείμματος μεταξύ των δραστηριοτήτων, για να αποφύγετε την εξάντληση και να εξασφαλίσετε ότι έχετε χρόνο για χαλάρωση.
  6. Αντιμετωπίστε τους φόβους ταξιδιού: Εάν το ίδιο το καθαυτό ταξίδι είναι πηγή άγχους, προετοιμαστείτε μαθαίνοντας τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή ή προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χαλαρώσετε πλήρως στις διακοπές

Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies, η ευτυχία κορυφώνεται γύρω στην 8η ημέρα των διακοπών. Στη συνέχεια αρχίζει να... ξεθωριάζει μέχρι την 11η ημέρα, όπου μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε νοσταλγία ή αδιαφορία.

Η αρχική φάση των διακοπών συχνά περιλαμβάνει αποσυμπίεση από την εργασία και τις καθημερινές ρουτίνες. Η έρευνα υποδεικνύει τα ακόλουθα:

  1. Τρεις έως τέσσερις ημέρες: Οι πρώτες μέρες συχνά περνούν χαλαρώνοντας και προσαρμοζόμενοι στο νέο περιβάλλον.
  2. Μία εβδομάδα: Μια ολόκληρη εβδομάδα απαιτείται συνήθως για να φτάσετε σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και απόλαυσης.
  3. Δύο εβδομάδες: Για μια πιο βαθιά και διαρκή χαλάρωση, οι διακοπές δύο εβδομάδων είναι ιδανικές, καθώς επιτρέπουν μια πλήρη ψυχική και σωματική επαναφορά.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση του γιατί οι διακοπές μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται πιο αγχωτικές παρά χαλαρωτικές είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, προγραμματίζοντας αποτελεσματικά και ενσωματώνοντας τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, μπορείτε να μειώσετε το άγχος των διακοπών και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μακριά από την καθημερινότητα.

Θυμηθείτε: Συχνά χρειάζονται αρκετές ημέρες για να χαλαρώσετε πλήρως, οπότε αφήστε τον απαραίτητο χρόνο, για να χαλαρώσετε πραγματικά και να αναζωογονηθείτε.

Πηγές: washingtonpost.com, kalonsurf.com, sensacalm.com, hbr.org, calm.com