ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μόνος αισθάνεται ένας στους τρεις ηλικιωμένους

Οι συνέπειες της μοναξιά στην υγεία.

Μόνος αισθάνεται ένας στους τρεις ηλικιωμένους

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη μοναξιά με μία σειρά από προβλήματα υγείας, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη μακροζωία και την ευημερία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη και άγχος. Μάλιστα,πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους τρεις ηλικιωμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνεται μόνος.

«Η έρευνα δείχνει ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη των ηλικιωμένων, τη σωματική ευεξία, την ψυχική υγεία και το προσδόκιμο ζωής», σημειώνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης. «Στην πραγματικότητα, μερικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η μοναξιά μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ακόμα περισσότερο από την παχυσαρκία ή το κάπνισμα».

Στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το AARP, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασαν μία ομάδα περίπου 2.000 Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών. Το ένα τρίτο των ηλικιωμένων δήλωσε ότι συχνά αισθάνεται την έλλειψη συντροφικότητας και το 27% ανέφερε ότι συχνά αισθάνεται απομονωμένο. Σχεδόν το 30% δήλωσε ότι έβλεπε φίλους, μέλη της οικογένειας ή γείτονες μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

Το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να μειωθεί, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να κάνουν κάτι τέτοιο, όπως λέει η Δρ. Carla Perissinotto, επικεφαλής κλινικών προγραμμάτων γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. «Το πώς θα αντιστρέψετε την κατάσταση εξαρτάται από το σκεπτικό σας: Γιατί αισθάνεστε μοναξιά ή γιατί είστε απομονωμένοι;».

Η επίλυση του προβλήματος της μοναξιάς στους ηλικιωμένους συχνά δεν είναι τόσο απλή, όσο να τους μετακινήσουμε σε έναν χώρο με άλλα άτομα ή στο σπίτι των παιδιών τους, αναφέρει η Perissinotto. Στην πραγματικότητα, η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που ζούσαν με τα παιδιά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν έλλειψη συντροφικότητας από εκείνους που ζούσαν μόνοι.

lonely1

Η μοναξιά αναφέρεται στη «διαφορά μεταξύ πραγματικών και επιθυμητών σχέσεων». Έτσι, είναι πιθανό κάποιος που ζει μόνος να μην αισθάνεται μοναξιά, ενώ κάποιος που βρίσκεται σε ένα σπίτι γεμάτο πολυάσχολους ανθρώπους, να βιώνει έντονα αυτό το συναίσθημα.

Η Perissinotto λέει ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αιτία της μοναξιάς από κάθε άτομο ξεχωριστά, είτε πρόκειται για θάνατο ενός συζύγου είτε για ιατρικά προβλήματα που το δυσκολεύουν να κοινωνικοποιηθεί.

Πηγή: time.com

Διαβάστε επίσης:

Μοναξιά: ποιοι τη βιώνουν πιο έντονα

Μια απλή πρακτική για να νικήσετε τη μοναξιά

Πώς βλάπτει η μοναξιά την υγεία