Lancet Psychiatry: Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα «στέκια αυτοκτονίας»
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry υποδεικνύει ότι μπορούν να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι λόγω αυτοκτονίας εάν αποκλειστούν οδοί εύκολης πρόσβασης, για παράδειγμα τοποθετώντας έναν ψηλό φράχτη στην άκρη ενός απότομου γκρεμού.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σχετικά με τοποθεσίες που θεωρούνται «στέκια αυτοκτονίας» (suicide hotspots), όπως οι ίδιοι τα αποκαλούν, δηλαδή τοποθεσίες εύκολα προσβάσιμες στο κοινό και οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο αυτοκτονίας. Γέφυρες, ψηλά κτίρια, γραμμές τρένων και απότομοι γκρεμοί θεωρούνται για παράδειγμα κλασικά «στέκια αυτοκτονίας». Απόπειρες αυτοκτονίας στις τοποθεσίες αυτές είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στο θάνατο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 18 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν σε τρεις μεθόδους παρέμβασης ώστε να αποφευχθούν απόπειρες αυτοκτονίας. Από το σύνολο των μελετών, 13 αφορούσαν στον περιορισμό της πρόσβασης, για παράδειγμα την κατασκευή φραγμών και γενικότερα την κατασκευή προστατευτικών έργων στο επικίνδυνο σημείο. Άλλες μελέτες εστίασαν στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων παρότρυνσης ατόμων με τάσεις αυτοκτονίας να αναζητήσουν βοήθεια, τοποθετώντας για παράδειγμα ταμπέλες ή το τηλέφωνο κάποιας γραμμής παρέμβασης στο σημείο ή εγκαθιστώντας κάμερες ή εκπαιδευμένο προσωπικό σε επικίνδυνα σημεία ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να παρέμβει κάποιος τρίτος σε περίπτωση που κάποιο άτομο προσπαθήσει να δώσει τέλος στη ζωή του.
«Όλες αυτές οι παρεμβάσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά», καταλήγουν οι ερευνητές, σημειώνοντας μάλιστα πως η παρέμβαση τρίτου σε συνδυασμό με την αναζήτηση βοήθειας μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αυτοκτονιών τουλάχιστον κατά 50%.
Ωστόσο, το πιο αποτελεσματικό μέτρο φάνηκε να είναι η απαγόρευση της πρόσβασης, με ειδικές κατασκευές, στα «στέκια αυτοκτονίας». Η στρατηγική αυτή οδήγησε σε μείωση των αυτοκτονιών κατά 90%.
Μπορεί φαινομενικά ένας φράχτης να μην αρκεί για να σταματήσει κάποιον από το να δώσει τέλος στη ζωή του ή να θεωρούμε πως ένα άτομο με τάσεις αυτοκτονίας θα βρει άλλο τρόπο να επιτύχει το στόχο του, όμως αυτό είναι τελικά μια πλάνη, τονίζουν οι ερευνητές. Αρκετές αυτοκτονίες είναι αποτέλεσμα παρόρμησης και όχι προμελετημένης δράσης, οπότε κάθε μικρή προσπάθεια μπορεί να αποδώσει τεράστια οφέλη.
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία ΚΛΙΜΑΚΑ 1018
Διαβάστε επίσης: