ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δείτε γιατί διστάζετε να πάρετε μία απόφαση...

Αναβάλετε μια απόφαση γιατί διστάζετε να πάρετε μια απόφαση; Διστάζετε σε σημαντικές αλλά και σε απλές αποφάσεις;

Δείτε γιατί διστάζετε να πάρετε μία απόφαση...

Μέσα από μια υπόθεση, θα δούμε 3 πιθανούς λόγους που μπορεί να επηρεάζουν την αναβλητικότητά σας αλλά και τους τρόπους που θα το ξεπεράσετε:

1. Κάνοντας ένα μεγάλο λάθος

Νοιώθετε ότι ζείτε στη «Χώρα του Σωστού» ανησυχώντας πως μια απόφαση θα σας οδηγήσει στη «Γη της Καταστροφής»; Μήπως στο μυαλό σας υπάρχουν σκέψεις όπως:

-Αν πλύνω το πουκάμισο θα «μπει» και δε θα μου κάνει
-Το φαγητό θα βγει χάλια και θα μετανιώνω για τη βλακεία και την απροσεξία μου στο μαγείρεμα για το επόμενο διήμερο.
-Θα πάω μπριζόλες στο barbeque και επειδή θα έχουν πάρει και οι άλλοι μπριζόλες, κανείς δε θα φάει τις δικές μου.

Το πιθανότερο είναι τίποτε από αυτά να μη συμβούν και ο φόβος για τις συναισθηματικές συνέπειες ενός λάθους να σας προκαλέσουν μια «συναισθηματική ακινητοποίηση» ή να σας αναγκάσουν σε απραξία.

Η λύση: νομίζετε πως πρέπει διαρκώς και σε όλη σας τη ζωή να έχετε μια λύση για κάθε μια από αυτές τις πιθανότητες, πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια. Κάθε σας απόφαση είναι το ίδιο σημαντική, ανεξάρτητα από την πραγματική της διάσταση και σημασία για τη συνέχιση της ζωής σας.

Πρέπει να δοκιμάσετε να γίνετε αποφασιστικοί και να δείτε πως τα θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά σας είναι απλά νέα θέματα και όχι υπενθυμίσεις για τα μέχρι τώρα λάθη σας. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε τη γνώμη του και αφεθείτε στη δική του θεώρηση για ένα πρόβλημα που αυτός θεωρεί ασήμαντο κι εσείς σημαντικό: πάρτε ένα μικρό ρίσκο και ακούστε τον ενώ μια άλλη προσέγγιση είναι να πάτε στο barbeque με μπύρες!

2. Ανησυχείτε μήπως πληγώσετε ή στενοχωρήσετε τους γύρω σας

Μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι φόβος ότι θα κάνετε λάθος. Μπορεί να είναι φόβος για μια ενδεχόμενη απογοήτευση, ανησυχία μήπως δεν καλυφθούν οι προσδοκίες σας από την απόφαση που θα πάρετε. Δεν εξωτερικεύετε αυτές τις ανησυχίες γιατί φοβάστε μήπως πληγώσετε τους ανθρώπους γύρω σας και μήπως η απόφασή σας τους απογοητεύσει.

Η λύση: είναι πιθανό οι γύρω σας να στενοχωρηθούν από μια απόφασή σας. Αν όμως την υποστηρίξετε με τον τρόπο σας πιθανώς να μπορέσουν να την αντιληφθούν καλύτερα, ενώ είναι σίγουρο ότι κι εσείς θα νοιώσετε καλύτερα από αν κρατούσατε τον προβληματισμό μέσα σας. Είναι μια ευκαιρία για τους γύρω σας να αντιληφθούν πως επιλέγετε την ευθύτητα και την ειλικρίνεια και να σας δουν με άλλο μάτι!

3. Είστε μπερδεμένοι

Τα συναισθήματά σας σε σχέση με μια απόφαση είναι πολλά, μπερδεμένα και δε μπορείτε να τα βάλετε σε τάξη. Πουκάμισο, μαγείρεμα, barbeque ή κάτι σοβαρότερο — ο προβληματισμός σας είναι ίδιος. Το γεγονός ότι «πρέπει» να είστε πάντα σωστοί και η ανησυχία σας μήπως οι γύρω σας ενοχληθούν από τις αποφάσεις σας, συντελούν στην αναποφασιστικότητα ή στην απραξία σας αλλά ένα είναι σίγουρο: μπορεί να είστε απλά καταβεβλημένος και να μη σας είναι σαφές τι να κάνετε με τις πολλές επιλογές που έχετε αλλά και με τα συναισθήματα που σας δημιουργούν αυτές οι επιλογές. Σας θολώνει αυτή η αναποφασιστικότητα και η πολλή σκέψη σας δυσκολεύει να διαχωρίσετε το σημαντικό από το λιγότερο σημαντικό.

Η λύση: το αντίδοτο στην αναποφασιστικότητα είναι η δράση! Πρέπει να κάνετε μια επιλογή: μη πλύνετε το πουκάμισο, μαγειρέψτε κι όπως βγει, πάρτε στο barbeque ότι αρέσει σε εσάς να φάτε.

Όλα θα αλλάξουν αν ο αέρας της αποφασιστικότητας διαλύσει την ομίχλη στη σκέψη σας. Οι πράξεις θα σας βοηθήσουν να βρεθείτε πιο κοντά στα συναισθήματά σας ενώ ένα λάθος δε θα στερήσει κομμάτι της ακεραιότητάς σας, ιδιαίτερα αν το πρώτο σας βήμα προς την αποφασιστικότητα γίνει μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον όπου δικοί σας άνθρωποι θα σας στηρίξουν και θα αφήσουν την πρωτοβουλία σας να εκφραστεί αβίαστα.

Δημοσθένης Κωνσταντίνου Παναγιώτου Ψυχολόγος Ba, MA 6944257987 - 2411810100 thepsylab@yahoo.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε πώς οι ασθήσεις επηρεάζουν τις αποφάσεις σας

Τέσσερα απρόσμενα συμπτώματα αυξημένου στρες που πρέπει να γνωρίζετε

Κρίση πανικού: Τα συμπτώματα σε ένα βίντεο με πραγματικές μαρτυρίες