ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση; Συνθήκες στάβλου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Τι θα γίνει επιτέλους με την ψυχική υγεία, αναρωτιούνται πολλοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη δύσκολο και ευαίσθητο τομέα έτοιμο να καταρρεύσει συμπαρασύροντας μαζί του και την ευάλωτη ομάδα των ασθενών που νοσηλεύουν;

Τι συμβαίνει με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση; Συνθήκες στάβλου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Την ώρα μάλιστα που η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η περίφημη αποασυλοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, και ειδικότερα στις ψυχιατρικές κλινικές, με στιβαγμένους ασθενείς, δεν τιμά ούτε την χώρα, αλλά και δεν αξίζει αυτή η τύχη στους ψυχικά πάσχοντες και στους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων της ναυαρχίδας του ΕΣΥ του Ευαγγελισμού και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας, «Ο Ευαγγελισμός με δυναμικότητα 20 κλινών νοσηλεύει σήμερα 51 ασθενείς (συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι χθες 4 Ιουνίου).

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στο Αγία Όλγα, στο Σωτηρία, κλπ. Μετά το κλείσιμο πολλών δημόσιων ψυχιατρείων έχουν απομείνει μόνο λίγες κλίνες, τονίζει ο κ. Σιώρας, προσθέτοντας:

«Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς είναι έτοιμη ψυχιατρική κλινική δυναμικότητας 30 κλινών και δεν λειτουργεί ακόμα για άγνωστους λόγους».

Την ίδια ώρα, 4 ψυχιατρικά νοσοκομεία των Χανίων, της Τρίπολης, της Κέρκυρας και της Κατερίνης το «Πέτρα Ολύμπου» εντάσσονται ως ψυχιατρικοί τομείς στα γενικά νοσοκομεία της περιοχής, σύμφωνα με νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας το οποίο κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή.

Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι πως θα μπορέσουν να δουλέψουν τα τμήματα αυτά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μία τόσο επιβαρυμένη κατάσταση όπως είναι όλο το ΕΣΥ, με μειωμένους προυπολογισμούς, με συρρικνωμένο προσωπικό, με ανασφάλιστους για τους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, δίνουν πραγματική μάχη για να μην τους στερήσουν τις βασικές τους τουλάχιστον υπηρεσίες υγείας.

Και ως επιστέγασμα όλων αυτών, η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή, ανακοίνωσε χθες, ότι το 1/3 το νοσηλευθέντων σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές ήταν νοσηλείες «μαϊμού».

Πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι να σκεφθεί, αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται και που στοχεύει ακριβώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Δεν έχουν αναπτυχθεί δημόσιες κοινοτικές δομές «ξενώνες» για τη παρακολούθηση ασθενών που δεν χρειάζονται απαραιτήτως νοσηλεία σε νοσοκομείο» συνεχίζει ο κ. Σιώρας, τονίζοντας ακόμη τα εξής:

«Η λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αντί να οδηγήσει αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών σε δωρεάν δημόσιες δομές, τους στοιβάζει σε νοσηλεία με απαράδεκτες συνθήκες ή ακόμα και στο δρόμο, στο έλεος ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπέρ του επιχειρείν στο χώρο της Υγείας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.
Όλο το βάρος πέφτει στις τσέπες των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, που τρέχουν αλλόφρονες να καλύψουν ανάγκες με υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Φυσικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν αμιγώς επιστημονικοί κανόνες για την περίθαλψη ιδιαίτερα αδύναμων ανθρώπινων υπάρξεων».

Και καταλήγει ο κ. Ηλίας Σιώρας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο θέμα. Όμως, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν θα ανεχθούμε άλλο την εξαθλίωση του λαού μας και την νοσηλεία ανθρώπων σε συνθήκες στάβλου. Είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος να παλέψει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί και οι ταξικές δυνάμεις θα είμαστε στην πρώτη γραμμή».

Διαβάστε ακόμη:

4 Ψυχιατρικά νοσοκομεία της επαρχίας υπό την στέγη του ΕΣΥ