Τα τικ και τα κολλήματα του μυαλού έχουν την ίδια βάση
Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα υποστηρίζουν πωςη διαταραχή οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών, νευρολογικών, συμπεριφορικώνκαι περιβαλλοντικών παραγόντων.
Παρά την εκτενήέρευνα που πραγματοποιείται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), ταπραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα. Οι μέχρι τώρα μελέτες υποστηρίζουν πωςη διαταραχή οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών, νευρολογικών, συμπεριφορικώνκαι περιβαλλοντικών παραγόντων.
Γενετική
Οι ειδικοίπιστεύουν πως σε ορισμένα περιστατικά ΙΨΔ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοίπαράγοντες. Η διαταραχή μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, μετα γονίδια να επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Δεν έχουν έωςτώρα αναγνωριστεί τα συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με την ΙΨΔ, ωστόσουπάρχουν ενδείξεις ότι η πάθηση είναι κληρονομική. Ένα άτομο έχει τετραπλάσιεςπιθανότητες να εμφανίσει ΙΨΔ εάν πάσχει από αυτή και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.Μελέτες σχετικά με την κληρονομικότητα σε επίπεδο γονιδίων συνδέουν την ΙΨΔ με:
- -Τα τικ:γρήγοροι, επαναλαμβανόμενοι, ακούσιοι σπασμοί μιας μυϊκής ομάδας
- -Το σύνδρομοTourette: πάθηση που έχει ως σύμπτωμα την επανάληψη κινήσεων και ήχων
Εγκεφαλικές ανωμαλίες
Μελέτες σχετικέςμε την εγκεφαλική απεικόνιση υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ΙΨΔ παρουσιάζουνανωμαλίες σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως υπερδραστηριοποίηση καιαυξημένη ροή αίματος, καθώς και έλλειψη σεροτονίνης (χημική ουσία του εγκεφάλου).
Οι επηρεαζόμενεςπεριοχές του εγκεφάλου σχετίζονται με τα έντονα αισθήματα και τον τρόπο πουαντιδρούμε σε αυτά. Σύμφωνα με τις μελέτες, η εγκεφαλική δραστηριότητα επιστρέφεισε φυσιολογικά επίπεδα έπειτα από γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή θεραπεία με επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).
Σεροτονίνη
Η σεροτονίνηφαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση ΙΨΔ. Πρόκειται για μια χημικήουσία στον εγκέφαλο (νευροδιαβιβαστής), η οποία μεταφέρει πληροφορίες από τονένα κύτταρο στο άλλο. Η ουσία ευθύνεται για τη ρύθμιση πολυάριθμων λειτουργιώντου οργανισμού, όπως η διάθεση, το άγχος, η μνήμη και ο ύπνος.
Δεν είναι γνωστόςο ακριβής τρόπος με τον οποίο η σεροτονίνη συμβάλλει στην ΙΨΔ, ωστόσο τα άτομαπου εκδηλώνουν τη διαταραχή παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της ουσίας στονεγκέφαλο.
Η φαρμακευτικήαγωγή που χορηγείται με σκοπό την αύξηση του επιπέδου της σεροτονίνης έχειαποδειχθεί αποτελεσματική στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Εμπειρίες ζωής
Ένα σημαντικό γεγονός,όπως μια απώλεια ή ένα διαζύγιο, μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση της ΙΨΔ σεάτομα που έχουν την τάση να εμφανίσουν τη διαταραχή (π.χ. λόγω κληρονομικότητας).
Ένα συγκεκριμένογεγονός μπορεί επίσης να επηρεάσει την εξέλιξη της διαταραχής. Για παράδειγμα,η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να ενισχύσει το φόβο ότι ένας φίλος ήσυγγενής θα πάθει κακό.
Το στρες, τοοποίο μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα των εμπειριών της ζωής ή της καθημερινότητας,φαίνεται πως επιδεινώνει σημαντικά τα συμπτώματα της ΙΨΔ, χωρίς όμως νααποτελεί τη βασική αίτια εκδήλωσης της διαταραχής.
Οικογένεια
Η ΙΨΔ δε φαίνεταινα συνδέεται άμεσα με την ανατροφή του παιδιού, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες πουαυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής της, όπως για παράδειγμα οιυπερπροστατευτικοί γονείς.
Δε βοηθά πάντοτενα επεμβαίνει κάποιος στη ζωή ενός ατόμου με ΙΨΔ. Η συνεχής επιβεβαίωση σχετικάμε τους φόβους και τις εμμονές δεν έχει κάτι να προσφέρει στην καταπολέμηση τηςδιαταραχής, καθώς μπορεί να αποτρέψει το άτομο από το να αναζητήσει τη βοήθεια ενόςειδικού.
Λοίμωξη
Έχουν αναφερθείπεριστατικά παιδιών και νέων με ΙΨΔ έπειτα από σοβαρή λοίμωξη από το βακτήριοτου στρεπτόκοκκου. Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι τα αντισώματα πουπαράγονται από το ανοσοποιητικό αντιδρούν με τον εγκέφαλο, οδηγώντας στηνεκδήλωση ΙΨΔ. Δεν είναι η ίδια η λοίμωξη που προκαλεί τη διαταραχή, ωστόσοπυροδοτεί τα συμπτώματα σε παιδιά που έχουν προδιάθεση να την εμφανίσουν.
Τα συμπτώματα τηςΙΨΔ λόγω λοίμωξης εκδηλώνονται σχετικά άμεσα, εντός μίας ή δύο εβδομάδων.