Μήπως είστε εργασιομανής;
Εάν τοηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο είναι προέκταση του εαυτού σας, εργάζεστενυχθημερόν και δεν πηγαίνετε ποτέ διακοπές, τότε ΝΑΙ είστε εργασιομανείς!
Εάν τοηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο είναι προέκταση του εαυτού σας, εργάζεστενυχθημερόν και δεν πηγαίνετε ποτέ διακοπές, τότε ΝΑΙ είστε εργασιομανείς! Αναλογιστείτε όμως ότι η υγεία σας μπορείνα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω αυτού. Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει τη σχέση μεταξύτου εθισμού στην εργασία και της κακής σωματικής και ψυχικής υγείας.
Μελέτη πουδιεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας αποκαλύπτει ότι η υγεία και η ευεξία δεναποτελεί προτεραιότητα για τους εργασιομανείς.
Ως εργασιομανείςχαρακτηρίζονται τα άτομα που εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα· η μελέτη δείχνει ότι όσοι είναι εθισμένοιστη εργασία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χαμηλότερους δείκτες σωματικής καιψυχικής υγείας.
Προκειμένου ναανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους ορισμένα άτομα εργάζονται τόσο πολύ –ενώγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο βλάπτει την υγεία τους– οι ερευνητές εφάρμοσαν μιαμαθηματική ανάλυση που ονομάζεται Θεωρία της Κατανομής του Χρόνου (Becker's Theory of the Allocation of Time), η οποία βοηθά να μετρηθεί το κόστος τουχρόνου. Η θεωρία αυτή υπογραμμίζει το παραδοξολόγημα ότι οι πολλές ώρεςεργασίας οδηγούν σε καλύτερες απολαβές αλλά λιγότερο χρόνο για να ξοδέψουμε ταχρήματα που βγάζουμε. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, είναι πιθανότερονα αποκτήσουμε ανθυγιεινές συνήθειες σχετικές με την εργασία.
Η θεωρία της Κατανομήςτου Χρόνου αντιμετωπίζει το χρόνο ως ένα καταναλωτικό αγαθό. Όσο περισσότεραχρήματα βγάζουμε τόσο πιθανότερο είναι να επιλέξουμε να δουλεύουμε πολλές ώρες.Όταν δεν εργαζόμαστε, υπάρχει επακόλουθο κόστος στον εναλλακτικό τρόπο με τονοποίο ξοδεύουμε το χρόνο μας. Ακόμη κι αν αντιλαμβανόμαστε τις αρνητικέςσυνέπειες της υπερβολικής εργασίας, μπορεί να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ γιατίαν δεν το κάνουμε το κόστος είναι μεγαλύτερο.
Τα ευρήματα της μελέτηςβασίζονται σε παλαιότερα δεδομένα διαχρονικής έρευνας σε 12.686 νέους. Η έρευναέχει τη μορφή ατομικών συνεντεύξεων, οι οποίες πραγματοποιούνται περιοδικάακόμη και σήμερα.
Πολυάριθμεςμελέτες έχουν υποδείξει ότι η υπέρμετρη εργασία έχει αρνητικές επιπτώσεις γιατην υγεία και την ευεξία του ατόμου. Για παράδειγμα, το εργασιακό στρεςευθύνεται για πολλά περιστατικά κατάθλιψης ή εμφράγματος. Επίσης, ο εθισμόςστην εργασία σχετίζεται άμεσα με τον κακό ύπνο, το επιπρόσθετο βάρος, την υψηλήαρτηριακή πίεση και τα οικογενειακά προβλήματα.
Με τη βοήθεια τηςτεχνολογίας, μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε όπου κι αν είμαστε κι έτσι είναι πιοεύκολο από ποτέ να χάσουμε τον έλεγχο του πόσο δουλεύουμε.
Δεν πρέπει ναξεχνάμε να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να απολαμβάνουμε λίγες στιγμέςχαλάρωσης, καθώς αυτό έχει θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο στη σωματική καιψυχική μας υγεία αλλά και στην παραγωγικότητά μας. Ένας σύντομος υπνάκος μπορείνα ενισχύσει τη νοητική επεξεργασία, προωθώντας τη δημιουργικότητα, τηνικανότητα εκμάθησης και τη μνήμη.