Κοροναϊός: Σχέδιο για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και έκτακτη χρηματοδότηση
Οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων που έγινε χθες (24/02/2020) για το ζήτημα του κοροναϊού, στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα συνέστησε ψυχραιμία και εξήγησε ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος, πρόσθεσε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων στις άλλες χώρες, δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.
«Αυτό που συζητήθηκε ως προετοιμασία για την επόμενη μέρα, είναι οριζόντια μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα Υγείας, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας, αντί για χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, οι οποίες είναι αναποτελεσματικές, δεν προσφέρουν στο screening του πληθυσμού και μάλιστα, σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μεταφέροντας και την άποψη των υπόλοιπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό, ίσως και περισσότερο, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.
Ψυχραιμία και μεθοδική διαχείριση
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κοροναϊό, δήλωσε ότι «είμαστε θωρακισμένοι, πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι».
Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει κάνει ήδη τον πρώτο «απολογισμό», ο οποίος περιλαμβάνει:
- Τις δύο επιτυχημένες διαδικασίες επαναπατρισμού Ελλήνων, από την Κίνα και την Ιαπωνία.
- Την άμεση και από την πρώτη στιγμή επαφή με την Πρέσβη της Κίνας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου.
- 15 ασκήσεις ετοιμότητας σε νοσοκομεία αναφοράς από το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις επόμενες 3 εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί σειρά από ασκήσεις ετοιμότητας σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως στην Κρήτη αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
- Διυπουργική συνεργασία και ενημέρωση σε όλα τα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη προληπτικών μέτρων.
- Ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας και συναντήσεις εργασίας με Επιτροπή Ειδικών Παθολόγων-Λοιμωξιολόγων.
- Δημιουργία μηχανισμού στήριξης για κάθε κράτος μέλος, στην έκτακτη ανάγκη για προστατευτικό υλικό.
- Ενημέρωση των Διοικητών όλων των νοσοκομείων για τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης.
- Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.
- Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημαία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.
- Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Κινεζική γλώσσα.
- Έρχοναι επιπλέον νέα φυλλάδια για διανομή σε αεροδρόμιο και λιμάνια.
Τήρηση κανόνων υγιεινής
Τέλος, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής:
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
- Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Πηγή: Newsbomb.gr