Τεχνική βοήθεια από την Ιρλανδία στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας
Θέματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νοσοκομείων αναπτύχθηκαν στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Εξοπλισμός: Σύγχρονο Νοσοκομείο - Το πλέον σύνθετο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications, με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Την ενότητα συντόνισε η Ελένη Γιακουμάκη, Υποδιοικήτρια 7ης Υ. ΠΕ. Κρήτης.
Για τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα της νεοσυσταθείσης Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), μίλησε ο πρόεδρος της Αρχής, Πλούταρχος Ψωμιάδης. Όπως ανέφερε, παρά τις σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση του νέου φορέα, για πρώτη φορά συντάχθηκε στρατηγικό σχέδιο σε βάθος τριετίας που θα υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας. Μέσα στον Ιούνιο δε, θα υπογραφθεί συμβόλαιο για τεχνική βοήθεια προς τον νέο φορέα σε συνεργασία με την αντίστοιχη ιρλανδική αρχή. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις 20 μονίμων υπαλλήλων, ενώ θα προκηρυχθούν άλλες 25 θέσεις και 3 θέσεις νομικών.
Για τις προσπάθειες αναβάθμισης των νοσοκομειακών υποδομών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας των νοσοκομείων μίλησε ο Μανώλης Κουταλάς, Διοικητής «Γ.Ν.Α Σισμανόγλειο - "Αμαλία Φλέμιγκ"» και «Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης». Ο κ. Κουταλάς επεσήμανε ότι ειδικά η περιφέρεια αντιμετωπίζει ελλείψεις και δυσκολίες πρόσβασης σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της αξιοποίησης της υφιστάμενης τεχνολογίας, του εκσυγχρονισμού της και της αντικατάστασή της, το οποίο εξελίσσεται ήδη, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας.
Η συμβολή της Εργαστηριακής Πληροφορίας στη Λήψη Κλινικών Αποφάσεων ήταν το αντικείμενο της παρουσίασης του Αντώνη Κακλαμάνη, Professional Services Executive, Region Europe East, ABBOTT, με τη σύμπραξη του Alexander Hoffmann, Senior Manager, integrated Clinical Care Solutions EMEA, ABBOTΤ. Όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, ο χώρος των προμηθειών υγείας είναι ένας ευμετάβλητος χώρος, με ανεξέλεγκτες συχνά εξελίξεις, καθώς υπάρχουν εκτός των άλλων, συγχωνεύσεις σε νοσοκομειακά ιδρύματα και μειώνονται οι πόροι που μπορούν να δαπανηθούν. Η ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις εξελίξεις, οδηγεί κάποιες φορές σε μειώσεις κόστους ή στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Με το πρόγραμμα ΑlinIQ CDS (Clinical Decision Support), η Abbott, όπως ανέλυσαν οι δύο ομιλητές, συνδυάζει τους διαθέσιμους πόρους με την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, λειτουργώντας σε κεντρικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες.
Σημαντικά θέματα λειτουργίας και ποιότητας νοσοκομείων συζητήθηκαν στην τέταρτη ενότητα του συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος ΓΓΔΥ Υπουργείου Υγείας και η Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Τον ρόλο των Τμημάτων Ποιότητας στα νοσοκομεία ανέπτυξε ο Ιωάννης Μωύσογλου, Νοσηλευτής MSc, Ph.D, Αναπληρωτής Προϊστάμενος, Τμήμα Ποιότητας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, επισημαίνοντας ότι η τυποποίηση οδηγεί στην εξάλειψη των παρεκκλίσεων και εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα με τη χρήση των λιγότερων πόρων. Επίσης, αποφεύγονται οι επικαλύψεις και οι συγκρούσεις, διευκολύνεται η αναθεώρηση, ενώ υπάρχει και σύνδεση διαδικασιών με δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
Για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου προτύπου Ιατρονοσηλευτικού Φάκελου και τη δυνατότητα διασύνδεσης με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας μέσα από το πρόγραμμα «Πανάκεια» έκανε λόγο ο Δημήτριος Καραμπέτσος, Επιμελητής Α’, Νευροχειρουργική Κλινική, Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.), τονίζοντας ότι με την «Πανάκεια» μειώθηκε εντυπωσιακά η κλινική γραφειοκρατία στις κλινικές της Κρήτης, καθώς σχεδόν όλη η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά (φαρμακευτική αγωγή, οροί, ζωτικά, λογοδοσία, ιατρονοσηλευτικές οδηγίες, ενημερωτικά, υποχρεώσεις επαγγελματία υγείας κ.ά).
Για την ανάπτυξη και λειτουργία των DRGs στη χώρα μας έκανε λόγο ο Κώστας Χαλκιάς, από το Κέντρο Τεκμηρίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι την ευθύνη για τα τεχνικά ζητήματα, δηλαδή την ανάπτυξη, παραμετροποίηση, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος DRGs έχει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., ενώ ζητήματα πολιτικής παραμένουν ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Επεσήμανε επίσης ότι στόχος δεν είναι η περιστολή των δημόσιων δαπανών υγείας, αλλά η ενίσχυση και ο εξορθολογισμός τους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, των ασθενών και του συστήματος υγείας και με βάση τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης.
Για τα συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο μίλησε η Ειρήνη Γρυμάνη, Βιοστατιστικός, Επιχειρησιακή υπεύθυνη του BIHealth, Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι μεταξύ των σημαντικών προκλήσεων είναι η δημιουργία Εθνικού Συνόλου Δεδομένων (Κωδικοποιήσεις, Μητρώα Υγείας), η εξασφάλιση διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών Πληροφοριακών Συστημάτων, ο σαφής και κοινός ορισμός μετρήσιμων στόχων, η διαμόρφωση ενιαίων προτύπων ποιότητας δεδομένων, καθώς και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Στην εξέλιξη των συστημάτων διαχείρισης ασθενών και στις λύσεις RIS-PACS αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Τομέα Υγείας της εταιρείας IKnowHow SA Μιχαήλ Ζερβός. Ειδικότερα, η εταιρεία διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα RIS-PACS αναπτύσσοντας την πλατφόρμα Evorad, η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί παραγωγικά σε 12 νοσοκομεία μεγάλου/μεσαίου μεγέθους (Ευαγγελισμός, Λαϊκό, ΠΑΓΝΗ, Αττικόν, Κέρκυρα, Βενιζέλειο κ.α.), προσφέροντας πιστοποιημένες λύσεις που αυξάνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και παράλληλα μειώνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας των ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων, σε μεγέθη που όπως παρουσίασε - με πραγματικά στοιχεία χρήσης - αποδεδειγμένα αγγίζουν το 75-80%. Όπως ανέφερε η εταιρεία προβλέπεται να αποκτήσει και επιπλέον σημεία Νοσοκομειακής αναφοράς, αφού συμμετέχει στο έργο του νέου ενοποιημένου πληροφοριακού συστήματος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Τέλος, για τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας προς τους Πολίτες έκανε λόγο ο Γιώργος Μοσχοβάκης, Αναπληρωτής Διοικητής, Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο, αναφέροντας μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς, όπως την ηλεκτρονική «παραγγελία» έκδοσης πιστοποιητικών, την οnline παραλαβή αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων, την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο της αναμονής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κ.ά.
Μεγάλος Χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία Abbott, χορηγοί οι εταιρείες: IKnowhow, Siemens Healthineers και Υποστηρικτής η φαρμακευτική εταιρεία DEMO ΑΒΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
Παρουσιάστηκε το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ για την υποστήριξη του ΕΣΥ
Νοσοκομειακό φάρμακο: Δυσμενέστερη η κατάσταση με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών