Νοσοκομειακό φάρμακο: Δυσμενέστερη η κατάσταση με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών
Ανανεώθηκε:
Η ανάγκη για οριζόντια μέτρα δεν έχει εκλείψει, παρά τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί στο χώρο του φαρμάκου, υποστήριξε ο Ειδικός Σύμβουλος Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Ποδηματάς, στο συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Εξοπλισμός: Σύγχρονο Νοσοκομείο – Το πλέον σύνθετο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον», που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications.
Ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά εφόσον εφαρμοστεί με έναν αποτελεσματικό αλλά και δίκαιο τρόπο, είναι οι κλειστοί προϋπολογισμοί, ανέφερε ο κ. Ποδηματάς, κατά την ενότητα του συνεδρίου που αφορούσε το νοσοκομειακό φάρμακο, με συντονίστρια τη διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μαυρομμάτη. Ο κ. Ποδηματάς τόνισε ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρέπει να ψηφιοποιηθούν και να προσαρμοστούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εάν περιοριστεί η δαπάνη, στις κατηγορίες εκείνες όπου πρέπει να μειωθεί, τότε επιτυγχάνεται εξοικονόμηση και παράλληλα μειώνεται ο λόγος για προκλητή ζήτηση, πρόσθεσε.
Την άποψη ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί δεν θα βελτιώσουν την ήδη δυσμενή κατάσταση στη νοσοκομειακή δαπάνη των νοσοκομείων, αλλά θα την επιδεινώσουν, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας. Όπως τόνισε, η δαπάνη μειώθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του κοινοτικού μέσου όρου, δημιουργώντας καθεστώς ασφυξίας στα νοσοκομεία. Το 2014 η δαπάνη ήταν στα 750 εκατ. για τα κρατικά νοσοκομεία, όμως τη διετία 2015-2016 η δαπάνη μειώθηκε και πλέον κυμαίνεται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων, η απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, χρέη και εξάρτηση πληρωμών από μνημονιακές υποχρεώσεις, οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, η επιβάρυνση της δαπάνης με φάρμακα για περιπατητικούς ασθενείς και η καθυστέρηση διαγωνισμών.
Η «πολύ φθηνή υγεία δεν μπορεί να είναι και καλή υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Δέμου, Μέλος Δ.Σ DEMO ABEE, Χημικός, MSc Industrial Pharmacy, αναφέροντας ότι εν μέσω κρίσης υπήρξαν «βίαιες» μειώσεις τιμών, με τα γενόσημα να έχουν υποστεί μειώσεις κατά 75% τα τελευταία εννέα χρόνια. Παράλληλα, ανέφερε ότι το rebate και το clawback είναι μια ακόμα απρόβλεπτη επιβάρυνση για τη βιομηχανία, μια επιβάρυνση που έχει φθάσει στα 320 εκατ. ευρώ σήμερα. Είναι γεγονός, δήλωσε η κ. Δέμου, ότι το ένα στα τρία φάρμακα στα νοσοκομεία παρέχεται δωρεάν από τη Φαρμακοβιομηχανία. Όπως ανέφερε η κ. Δέμου, το 2017 η βιομηχανία συμμετείχε κατά 36% στη νοσοκομειακή δαπάνη και η Πολιτεία κατά 64%.
Στη διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμάκου με ειδική αναφορά στον ρόλο του μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας ΗΤΑ, αναφέρθηκε ο Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ. Ο κ. Κούβελας ανέφερε ότι σήμερα, με το κόστος της υγείας να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα και τις επιλογές να αυξάνουν εκθετικά σε ποσότητα και τιμή χωρίς αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία, η κεντρική αξιολόγηση με ευθύνη της πολιτείας είναι πραγματική ανάγκη του συστήματος υγείας, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους ποιότητας της μεθόδου ή του προϊόντος.
Για τις διαδικασίες διασφάλισης επάρκειας, ασφάλειας και ορθολογικής διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμάκου μίλησε η Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που έχει ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός στη διαδικασία αυτή. Η σωστή στελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων, τόνισε, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ολιστική διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμάκου.
Για την επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο νοσοκομειακό περιβάλλον, έκανε λόγο ο Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Ο κ. Θηραίος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους αρθρώνεται η τεκμηριωμένη φροντίδα υγείας, καθώς και τη θέση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε αυτήν, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί στο σύστημα 40 πρωτόκολλα, ενώ 80 βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας. Έκανε επίσης αναφορά στα real world evidence, που δίνουν την ευκαιρία να υπάρξει εξισορρόπηση στις κλινικές αποφάσεις και στην αποτελεσματικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Αντίθετη η φαρμακοβιομηχανία στους κλειστούς προϋπολογισμούς που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας