ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία: Οι τομείς έρευνας στις 4 πρώτες Μονάδες

Τα πρώτα βήματα, τους ενδιάμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους παρουσίασαν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων στην πρώτη δημόσια εκδήλωση του προγράμματος «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία» Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Υγείας.

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία: Οι τομείς έρευνας στις 4 πρώτες Μονάδες

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για την Ογκολογία αποτελεί ένα δίκτυο ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών που στοχεύει στο συντονισμό και αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της Ιατρικής, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη διαγνωστικής επάρκειας, στην πιστοποίηση και τυποποίηση διαδικασιών και σε πιλοτικές κλινικές εφαρμογές για ορισμένους τύπους όγκων, με τη δημιουργία τεσσάρων Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ), δύο στην Αθήνα και από μία στη Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης. Στη συνέχεια, για τις πλέον ώριμες εφαρμογές θα οργανωθούν συστηματικές κλινικές μελέτες. Κεντρικός προσανατολισμός είναι τα οφέλη της εξατομικευμένης περίθαλψης που θα προκύπτουν από την Ιατρική Ακριβείας να είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τόνισε ο κ. Φωτάκης και πρόσθεσε ότι απώτερη στόχευση για το μέλλον αποτελεί η διεύρυνση του Δικτύου με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και κλινικών στην Λάρισα, στα Ιωάννινα και στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μίλησε για τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην νέα περίοδο για το δημόσιο σύστημα υγείας όπως η ενσωμάτωση ιατροτεχνολογικής και φαρμακευτικής καινοτομίας, η αξιολόγηση και οι δείκτες ποιότητας. «Δεν είναι πολυτέλεια η αξιοποίηση από το δημόσιο σύστημα υγείας των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων αλλά προϋπόθεση αξιοπιστίας και βιωσιμότητας», τόνισε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε «στα νέα μοντέλα συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με το ΕΣΥ, στην διυπουργική επιτροπή Υγείας και Παιδείας καθώς και στην συνεργασία με ενώσεις ασθενών».

Ο Πρύτανης ΕΚΠΑ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» Καθηγητής Γεώργιος Κόλλιας στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες για Ιατρική Ακριβείας στο ΕΚΠΑ και την Ερευνητική Υποδομή pMedGR, αντίστοιχα. Οι δύο αυτές δράσεις που χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας θα συνεργαστούν με το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όπως υπογράμμισε ο Συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Σταματόπουλος η συγκεκριμένη εμβληματική πρωτοβουλία θα αναβαθμίσει καθοριστικά την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς. Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης καρκίνου σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γεώργιος Νούνεσης, ενημέρωσε για τις δυνατότητες της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) Αθήνας ΙΙ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου που σε πρώτη φάση, θα προσφέρει διαγνωστικές υπηρεσίες στη γενετική ανάλυση σποραδικού καρκίνου του εντέρου (Colorectal Cancer ) και του πνεύμονα (Non-Small Cell Lung Cancer).

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που μετέχει στη ΜΙΑ Αθήνας ΙΙ, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην ανίχνευση μεταλλάξεων που σχετίζονται με καρκινογένεση του ορθοκολικού καρκίνου, στην ανίχνευση γενετικών αλλαγών που προβλέπουν την ανταπόκριση σε στοχευμένα θεραπευτικά σχήματα.

Ο Πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος, συστήνοντας την Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Αθήνας αναφέρθηκε στα στατιστικά περιστατικών του καρκίνου και συγκεκριμένα στις 40.000 διαγνώσεις καρκίνου στην Ελλάδα ετησίως. Όσον αφορά την δράση στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου το ΙΙΒΕΑΑ χρησιμοποιώντας προηγμένη μεθοδολογία αλληλούχισης DNA νέας γενεάς, θα εφαρμόσει όλες τις εργαστηριακές διαδικασίες που απαιτούνται για την παροχή διαγνωστικών και προγνωστικών ιατρικών υπηρεσιών Ογκολογίας Ακριβείας. Οι αναλύσεις θα εστιαστούν σε καρκίνους του πνεύμονος, εντέρου, προστάτη και παγκρέατος. Μετά την ανάλυση των γονιδιωματικών δεδομένων, ένας κλινικός γενετιστής σε συνεργασία με τον επιβλέποντα ογκολόγο θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Ο Καθ. Παθολογικής Ανατομικής, ΕΚΠΑ Ευστράτιος Πατσούρης, τόνισε την συμβολή των Βιοτραπεζών και τον ρόλο της Μοριακής Διαγνωστικής στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας για ασθενείς με ένα ευρύ φάσμα συμπαγών όγκων. Η ποιότητα των εξετάσεων ιατρικής ακριβείας είναι προτεραιότητα του εργαστηρίου που λαμβάνει συνεχείς πιστοποιήσεις από ευρωπαϊκούς φορείς εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου με 100% επιτυχία.

Ο Εκπρόσωπος ΜΙΑ Ηρακλείου Κρήτης Παύλος Παυλίδης αναφέρθηκε στις δράσεις της ΜΙΑ Κρήτης που στηρίζονται στην συνεργασία του ΙΤΕ με την Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διαβάστε επίσης:

Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας ΕΚΠΑ: Από τις κατευθυντήριες οδηγίες στην εξατομικευμένη ιατρική