Το πάγωμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης & το παράδειγμα της κλινικής του Ευαγγελισμού
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αρχίσει σταδιακά να μορφοποιεί το πρόγραμμά της δίνοντας σάρκα και οστά στους άξονες προτεραιότητας, ωστόσο ένα μεγάλο ερωτηματικό αυτή την στιγμή, είναι τι μέλλει γενέσθαι με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση ή εξέλιξη.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού κάνουν λόγο για πάγωμα και επανεξέταση της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η οποία σύμφωνα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχε ορισθεί να ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο.
Μάλιστα ο κ. Ξανθός στις προγραμματικές του δηλώσεις, είχε τονίσει ότι «θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών».
Πρόσφατα σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι το προοδευτικό μας όραμα, αλλά επιχειρείται να υλοποιηθεί με νεοφιλελεύθερο τρόπο. Βεβαίως το κομμάτι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να δούμε τους χρόνους και κατά πόσο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση , διότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και ούτε να κλείσουν δομές, χωρίς προηγουμένως να έχουν αναπτυχθεί άλλες». Το εγχείρημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, δεν πρέπει να γίνει εκβιαστικά, επεσήμανε, και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να νοιώσουν ότι διακόπτουν απότομα την νοσηλεία τους. Την ίδια ώρα, συνέχισε, και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς και όχι να πιστέψουν ότι εξαιτίας της μεταρρύθμισης θα βρεθούν στον δρόμο.
Πράγματι πολύ εύστοχος ο κ. Ξανθός, άγγιξε την καρδιά του προβλήματος,που είναι ταυτόχρονα και τα δύο ζητήματα, δηλαδή και οι ασθενείς (πρωτίστως) αλλά και οι εργαζόμενοι.
Για την ιστορία πάντως να θυμίσουμε, ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η ομάδα που είχε συσταθεί για να προχωρήσει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης, είχε καταλήξει στο πόρισμά της, που αφορούσε στην μεταφορά των ασθενών από τα τρία ψυχιατρεία (Δαφνί, Δρομοκαίτειο, Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης) σε κλινικές γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ. Μάλιστα δεν είναι μυστικό, ότι είχε γίνει πολύ και εντατική εργασία ως προς το κομμάτι αυτό. Όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου δε, η δημιουργία των 15 νέων κλινικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μαζί με την εφαρμογή του νέου σχεδίου εφημεριών, θα αποσυμφόριζε και τις ήδη υπάρχουσες ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, γιατί θα λειτουργούσε τομεοποιημένα όλο το σύστημα.
Εν τω μεταξύ, για την δραματική κατάσταση της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου τους - όπου νοσηλεύονται μονίμως 40 και 50 ασθενείς σε κλινική δυναμικότητας 20 κλινών με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα- ενημερώνουν γιατροί και εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, με σχετική τους ανακοίνωση, ζητώντας παράλληλα από το υπουργείο Υγείας, να μπορούν να αξιοποιηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων (ψυχιατρικών, γενικών, πανεπιστημιακών) και να ενισχυθούν οι δομές ψυχικής υγείας με μόνιμο προσωπικό.
Συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ γιατρών του νοσοκομείου (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) αναφέρουν σχετικά με την ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού:
«Για το θέμα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, εξακολουθεί να υφίσταται η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική όπου νοσηλεύονται μονίμως 40 και 50 ασθενείς σε κλινική δυναμικότητας 20 κλινών με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα.
Επειδή οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ανυπόφορες κυρίως για τους ασθενείς, αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού που έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έγινε προχθές (9/3) παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση με πρωτοβουλία του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής και τη συμπαράσταση του σωματείου.
Η Διοίκηση δεσμεύτηκε για μία ακόμα φορά να μεταφέρει το πρόβλημα στο Υπουργείο Υγείας και να παρθεί απόφαση ώστε με πρακτικά μέτρα να γίνει αποσυμφόρηση της κλινικής με αξιοποίηση των δομών των Ψυχιατρικών νοσοκομείων. Είναι όμως σαφές, ότι δεν φτάνουν τα διαβήματα και οι επιστολές, ούτε θα αρκεστούμε σε υποσχέσεις ή και «μέτρα» που συντηρούν το πρόβλημα, όπως κατ΄ επανάληψη έχει γίνει στο παρελθόν.
Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να λυθεί αυτό το μείζον πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα γεμίζει με ανυπέρβλητες δυσκολίες την εργασία του προσωπικού της κλινικής. Είναι γνωστά τα ατυχήματα που έχουν συμβεί στη κλινική στο πρόσφατο παρελθόν για τα οποία ακόμη και τώρα σέρνεται στα δικαστήρια το νοσηλευτικό προσωπικό.
Απαιτούμε επείγοντα μέτρα: άμεσα πχ μπορούν ν'αξιοποιηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων (ψυχιατρικών, γενικών, πανεπιστημιακών), όπως έχει ήδη προταθεί από τους νοσηλευτές και τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής κλινικής. Βέβαια, παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν εδώ και τώρα και οι δομές ψυχικής υγείας με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού και όχι να συγχωνευτούν – συρρικνωθούν – καταργηθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες με πρόσχημα την από-ασυλοποίηση...»
Είναι βέβαιο, ότι ο κ. Ανδρέας Ξανθός έχει πολή δουλειά μπροστά του ...
Διαβάστε ακόμη:
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & ΠΦΥ σε τροχιά αναδιοργάνωσης
Στο β΄εξάμηνο του 2015 θα ανασάνει η Υγεία - Όλα συνδεδεμένα με τη διαπραγμάτευση
Π. Θεοδωράκης: Και προ κρίσης είχαμε 200 εισαγωγές τον μήνα στο Δαφνί
Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων