Παπακώστα: Να επαναπροσδιοριστεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Στην διατήρηση του τομέα ψυχικής υγείας σε επίπεδο υψηλής προτεραιότητας, ως κύριο μέλημα της στρατηγικής του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, η οποία παρευρέθηκε την Παρασκευή στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας για το παιδί του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, ''Το Λιθαράκι''.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την υφυπουργό, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, να επαναπροσδιοριστεί σε στέρεες βάσεις το μέλλον της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, την οποία περνά η χώρα, προκειμένου να ανταποκριθεί τόσο στις υφιστάμενες, όσο και στις νέες αναδυόμενες ανάγκες του πληθυσμού.
Αναφερόμενη στο θέμα του αυτισμού, η Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε ότι μέριμνα της πολιτείας είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που έχουν σκοπό την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ενηλίκων, παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές αυτιστικού τύπου και μαθησιακά προβλήματα. Όπως είπε, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας (Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ») έχει ήδη αναπτύξει έναν αριθμό εξειδικευμένων υπηρεσιών και ειδικότερα:
• Δύο (2) εξειδικευμένα κέντρα για άτομα με αυτισμό που υπάγονται και τα δύο στο Γ.Ν. Παίδων "Παν. & Αγλ. Κυριακού", μεταξύ των οποίων και «Το Λιθαράκι»
• Δεκατέσσερα (14) Εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας για άτομα με αυτισμό από φορείς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
• Επίσης, στον τομέα της τριτοβάθμιας περίθαλψης λειτουργούν τρεις (3) ξενώνες και τρία (3) οικοτροφεία για άτομα με διαταραχές αυτιστικού τύπου στους νομούς Αττικής, Ιωαννίνων και Λάρισας.
Επιπλέον, η Υφυπουργός Υγείας πρόσθεσε πως στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης μονάδων και δράσεων ψυχικής υγείας ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ΄ ΦΑΣΗ (2011-2020), ορίζεται η διασφάλιση των ακόλουθων δομών και δράσεων:
• Τουλάχιστον ένα εξειδικευμένο κέντρο για την αντιμετώπιση των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού ανά περιφέρεια.
• Ανάπτυξη ενός Κέντρου Αναφοράς – Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για εφήβους με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και διεγερτική συμπεριφορά.
• Προώθηση των συνεργειών με προνοιακές δομές, σχετικές με τον αυτισμό (π.χ. Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).
• Δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης παιδιάτρων, επαγγελματιών υγείας και ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης.
• Δράσεις προαγωγής της σχολικής ένταξης των παιδιών σχολικής ηλικίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Επιπροσθέτως, η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε ότι στο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Συμφωνίας, μεταξύ του Επιτρόπου Απασχόλησης L. Andor και του Υπουργείου Υγείας, προβλέπονται δράσεις για την Ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους. Μάλιστα, επανέλαβε, την ανάγκη πρόσθετων χρηματικών πόρων για την ψυχική υγεία, από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μέχρι τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ.
Καταλήγοντας, η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε πως τα παιδιά με αυτισμό έχουν απλώς διαφορετικές εγκεφαλικές λειτουργίες από τα υπόλοιπα και για τον λόγο αυτό χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και της κοινωνίας γενικότερα. Τέλος, διαβεβαίωσε πως με τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό και με σωστό συντονισμό των δράσεων σε όλο το εύρος των υπηρεσιών που αφορούν το αυτιστικό φάσμα, το Υπουργείο Υγείας θα ανταποκριθεί κατά τρόπο έγκυρο και αποτελεσματικό στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό.