ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πού οφείλεται η μακρά Covid; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία στον εγκέφαλο

Σινάνη Αικατερίνη

Η βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους αποτελεί πιθανώς την αιτία των σωματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων της μακράς COVID, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πού οφείλεται η μακρά Covid; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία στον εγκέφαλο

Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.

Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων 30 ασθενών με μακρά COVID έδειξαν βλάβη στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος.

«Το εγκεφαλικό στέλεχος είναι το κρίσιμο κουτί σύνδεσης μεταξύ του συνειδητού εαυτού μας και των όσων συμβαίνουν στο σώμα μας», δήλωσε ο συν-επικεφαλής ερευνητής James Rowe, ανώτερος ερευνητής του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge.

«Η δυνατότητα να δούμε και να κατανοήσουμε πώς αλλάζει το εγκεφαλικό στέλεχος αποκρινόμενο στην COVID-19 θα βοηθήσει στην εξήγηση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της», πρόσθεσε.

Οι μεταθανάτιες μελέτες ανθρώπων που πέθαναν από σοβαρή COVID-19 στις αρχές της πανδημίας, έδειξαν αλλαγές στο εγκεφαλικό τους στέλεχος, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι που ήταν πολύ άρρωστοι στις αρχές της πανδημίας εμφάνισαν μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες πιθανώς προκλήθηκαν από μια ανοσολογική αντίδραση στον ιό. Αλλά η μέτρηση αυτής της ανοσολογικής απόκρισης είναι δύσκολη σε ζωντανούς ανθρώπους», δήλωσε ο Rowe. «Οι κανονικοί νοσοκομειακοί μαγνητικοί τομογράφοι τύπου MRI δεν μπορούν να δουν στο εσωτερικό του εγκεφάλου τις χημικές και φυσικές λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε».

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πιο ισχυρά μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας που ονομάζονται τομογράφοι 7-Tesla, τα οποία διαπίστωσαν ότι η μόλυνση COVID προκάλεσε φλεγμονές σε πολλές περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους.

Αυτές οι ανωμαλίες εμφανίστηκαν αρκετές εβδομάδες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, γενικά σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της αναπνοής, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε ανωμαλίες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αναπνοή υποδηλώνει έντονα ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στο στέλεχος του εγκεφάλου μετά τη μόλυνση με COVID-19», δήλωσε η συν-επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Catarina Rua, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Οι επιπτώσεις αυτές υπερβαίνουν τις επιδράσεις της ηλικίας και του φύλου και είναι πιο έντονες σε όσους είχαν υποστεί σοβαρή COVID-19».

Οι τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν επίσης βλάβες σε περιοχές που σχετίζονται με την κόπωση και το άγχος, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η ψυχική υγεία συνδέεται στενά με την υγεία του εγκεφάλου και οι ασθενείς με την πιο έντονη ανοσολογική αντίδραση εμφάνισαν επίσης υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους», δήλωσε ο Rowe . «Οι αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος που προκαλούνται από τη μόλυνση με COVID-19 θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, λόγω της στενής σύνδεσης σωματικής και ψυχικής υγείας».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain.