Το αντιδιαβητικό φάρμακο που μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το φάρμακο για την απώλεια βάρους Zepbound έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από την απώλεια κιλών και τον έλεγχο του διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία να διαχειριστούν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ασθενείς που έλαβαν Zepbound (τιρζεπατίδη) παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής (μεγάλης) αρτηριακής πίεσης.
Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για θάνατο που σχετίζεται με καρδιοπάθεια από ό,τι η διαστολική (μικρή) πίεση, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Αν και η τιρζεπατίδη έχει μελετηθεί ως φάρμακο για την απώλεια βάρους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς σε αυτή τη μελέτη ήταν εντυπωσιακή, δήλωσε ο επικεφαλής Δρ. James de Lemos, υπεύθυνος του τμήματος καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ντάλας.
Η τιρζεπατίδη μιμείται δύο ορμόνες στο σώμα που διεγείρουν την έκκριση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη μετά το φαγητό. Το φάρμακο βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, στη μείωση της όρεξης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 600 ενήλικες με παχυσαρκία που έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε διαφορετικές δόσεις τιρζεπατίδης, η οποία χορηγείται σε ενέσιμη μορφή.
Μετά από 36 εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Οι συμμετέχοντες που έλαβαν 5 mg τιρζεπατίδης είχαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 7,4 mm Hg
- Όσοι έλαβαν 10 mg είχαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 10,6 mm Hg
- Όσοι έλαβαν 15 mg είχαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 8 mm Hg
«Αν και δεν είναι γνωστό αν ο αντίκτυπος στην αρτηριακή πίεση οφειλόταν στο φάρμακο ή στην απώλεια βάρους των συμμετεχόντων, η μείωση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρήθηκε με την πρόσληψη τιρζεπατίδης ανταγωνίζεται αυτή που παρατηρείται με πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης», δήλωσε ο de Lemos.
Η μείωσης της αρτηριακής πίεσης καταγράφηκε σε μετρήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, δήλωσαν οι ερευνητές. Η νυχτερινή συστολική αρτηριακή πίεση αποτελεί ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα θανάτου σχετιζόμενο με την καρδιά από ό,τι οι μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Συνολικά, τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά ότι τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι αποτελεσματικά τόσο στη μείωση του σωματικού βάρους, όσο και στη βελτίωση πολλών καρδιομεταβολικών επιπλοκών της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 και της δυσλιπιδαιμίας (υψηλής χοληστερόλης), μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Δρ. Michael Hall από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή.
«Ενώ ο αντίκτυπος κάθε μιας από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις είναι ξεχωριστά σημαντικός, πολλές από αυτές τις επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία δρουν συνεργικά για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», πρόσθεσε ο Hall, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έτσι, οι στρατηγικές που μετριάζουν τις πολλαπλές επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».
Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση του Zepbound στο έμφραγμα, την καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά, πρόσθεσε ο Hall.
«Επίσης, χρειάζονται μελέτες για να διερευνηθεί τι συμβαίνει στην αρτηριακή πίεση όταν διακόπτονται φάρμακα όπως η τιρζεπατίδη - η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει ξανά ή παραμένει μειωμένη;» αναρωτήθηκε ο Hall.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Eli Lilly and Co., τον κατασκευαστή της τιρζεπατίδης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.