ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά παρήχθη σπέρμα σε εργαστήριο – Πώς δημιουργήθηκε και γιατί είναι σημαντική ανακάλυψη

Οι ερευνητές στο Ben-Gurion Univeristy κατασκεύασαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο και το δοκίμασαν σε νεαρά ποντίκια. Μετά από 5-7 εβδομάδες, ανακαλύφθηκαν σπερματοζωάρια στη διαδικασία ανάπτυξης.

Για πρώτη φορά παρήχθη σπέρμα σε εργαστήριο – Πώς δημιουργήθηκε και γιατί είναι σημαντική ανακάλυψη

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev στο Ισραήλ έχουν αναπτύξει ένα μέσο δημιουργίας σπερματοζωαρίων σε ένα εργαστήριο - σηματοδοτώντας μια πιθανή ανακάλυψη στους τομείς της γονιμότητας και της αναπαραγωγικής επιστήμης.

Πώς το έκαναν και τι βρήκαν;

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια διαδικασία για την καλλιέργεια των κυττάρων των όρχεων σε ένα περιβάλλον που έμοιαζε πολύ με φυσικό και τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biofabrication.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο και το δοκίμασαν σε νεαρά ποντίκια που δεν ήταν ακόμη ικανά να παράγουν σπέρμα – και μετά από 5-7 εβδομάδες, στο μοντέλο ανακαλύφθηκαν σπερματοζωάρια σε διαδικασία ανάπτυξης, σηματοδοτώντας την επιτυχία του πειράματος.

«Αυτή η μελέτη ανοίγει έναν νέο ορίζοντα στη διαδικασία δημιουργίας σπερματοζωαρίων σε μια καλλιέργεια», λέει ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Mahmoud Huleihel από τη Σχολή Επιστημών Υγείας της BGU. «Επιτρέπει την εφαρμογή τεχνολογιών που θα βοηθήσουν υπογόνιμους άνδρες καθώς και τα παιδιά που υποβάλλονται σε επιθετικές θεραπείες χημειοθεραπείας/ακτινοθεραπείας που μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητά τους στην εφηβεία».

Γιατί είναι μια σημαντική ανακάλυψη;

Τα παιδιά με καρκίνο που λαμβάνουν επιθετική χημειοθεραπεία είναι μεταξύ των ομάδων που μπορεί να χάσουν τη γονιμότητά τους στο μέλλον. Η διατήρηση της γονιμότητας μεταξύ αυτών των παιδιών και η θεραπεία των υπογόνιμων ανδρών είναι ζητήματα που απασχολούν πολλούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν στην πρόοδο της εν λόγω μελέτης.

«Αυτό το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μια καινοτόμος πλατφόρμα για την εξέταση της επίδρασης των φαρμάκων και των τοξινών στην ανδρική γονιμότητα», πρόσθεσε ο Huleihel.