Το στίγμα της παχυσαρκίας επηρεάζει την αντιμετώπιση της νόσου
Το «στίγμα» της παχυσαρκίας στην ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία, εκτός από την επαγγελματική και κοινωνική λειτουργικότητα των ανθρώπων επηρεάζει ουσιαστικά τις πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης της νόσου και διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο του εκφοβισμού και της παχυσαρκίας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εργασίες ημερίδας, με τίτλο «Η παιδική παχυσαρκία στην εποχή της εικόνας. Η ασθένεια, το body shaming και ο εκφοβισμός (bullying)», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα», με σκοπό να ενθαρρύνει «κάθε διαφορετικό και κάθε υπέρβαρο άνθρωπο να αισθανθεί μοναδικός, δυνατότερος και υγιέστερος μέσα από την ορθότερη δυνατή ολιστική επιστημονική προσέγγιση».
Όπως ανέφεραν οι εισηγητές, η συχνότητα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας αυξάνεται παγκοσμίως και δυστυχώς, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Η παιδική-εφηβική παχυσαρκία έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και αποτελεί χρόνια νόσο, αναγνωρισμένη από πολλές επιστημονικές εταιρείες.
Τα παχύσαρκα παιδιά-έφηβοι πιο συχνά πάσχουν από υπέρταση, προδιαβήτη/σακχαρώδη διαβήτη, υπνική άπνοια, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, πρώιμη υποκλινική αθηροσκλήρωση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, ορθοπεδικά και νεφρικά νοσήματα, αλλά και από καρκίνο.
Επιπρόσθετα, το παχύσαρκο παιδί-έφηβος κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκος ενήλικας και επομένως, χρειάζεται έγκαιρη παρέμβαση με πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με διατροφή, φυσική δραστηριότητα, συμπεριφορική θεραπεία, φάρμακα ή χειρουργείο (σε ειδικές περιπτώσεις, βάση ενδείξεων, από εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες), με ταυτόχρονη ενεργό συμμετοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)