Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά
Ανανεώθηκε:
Για τους κινδύνους αναφορικά με την κατάχρηση αντιβιοτικών φαρμάκων προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γενικός Ιατρός, κ. Στάθης Σκληρός, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών.
Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κρούει ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένα ζήτημα διότι, όπως φαίνεται, οι αρνητικές επιπτώσεις των λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στον πληθυσμό της Ευρώπης είναι πλέον συγκρίσιμη με το άθροισμα των αρνητικών επιπτώσεων από λοιμώξεις όπως η γρίπη, η φυματίωση και το HIV/AIDS.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν ετησίως 33.000 άνθρωποι από λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτό ακριβώς είναι, λοιπόν, ένα από τα φετινά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων ( ECDC), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η αλήθεια είναι πως τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν τη λύση για λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά και αντιμετωπίζουν μόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις.
Η ορθή διάγνωση και η απόφαση περί της αναγκαιότητας λήψης αντιβιοτικών, λοιπόν, πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο δε, «τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν, ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων, ενώ ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει».
Πράγματι, ή άποψη των γιατρών επί του θέματος είναι πως ο βήχας και ο πονόλαιμος, δηλαδή δύο από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων, όταν δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης. Μάλιστα, τα περισσότερα κρυολογήματα και η γρίπη οφείλονται σε ιούς ενάντια στους οποίους τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, η κατάσταση των ασθενών δεν θα βελτιωθεί αν λάβουν αντιβιοτικά. Διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τον πυρετό, ούτε συμπτώματα όπως το φτέρνισμα.
Για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού, οι νέες παστίλιες Strepsils Orange Vitamin C, αποτελούν την πρώτη επιλογή, αφού καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα ιών και βακτηρίων, όπως τον ιό της γρίπης Α, τον RSV και λοιπούς ιούς, ενώ δεν περιέχουν αντιβιοτικό. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη C που περιέχεται στις παστίλιες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που εμφανίσουμε βήχα ή πονόλαιμο, είναι σημαντικό να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο να αναρρώσει και να απευθυνθούμε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας. Μόνο όταν εκείνοι μας δώσουν, λοιπόν, κάποια αγωγή με αντιβίωση, μπορούμε να προχωρήσουμε στη λήψη αντιβιοτικού και μάλιστα, ακριβώς όπως ορίζει η συνταγή, συμπεριλαμβανομένων της ποσότητας των δόσεων, της συχνότητας και της διάρκειας της αγωγής. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην σταματήσουμε το φάρμακο, όταν νιώσουμε απλώς καλύτερα. Διότι η μικρότερη διάρκεια της αγωγής σημαίνει ότι δεν εξοντώνονται όλα τα βακτηρίδια, παρά μόνο τα πιο ευάλωτα.