Κορονοϊός: Στα 190 τα κρούσματα - Αναλυτικά τι κλείνει και τι παραμένει ανοικτό
Νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα που φτάνουν τα 73 ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (13/03) το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στη χώρα μας στα 190.
Εξ αυτών, 11 είναι χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης, για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης, έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.
Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
- Αθήνα 85
- Ηλεία 40
- Αχαΐα 9
- Θεσσαλονίκη 6
- Ανατολική Αττική 5
- Ζάκυνθος 4
- Καστοριά 3
Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ, μέχρι στιγμής, από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ένα νεκρό.
Ποια καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν
Την ίδια ώρα, πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν όλα τα εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες, όλη η εστίαση, εκτός ντελίβερι και take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τις ανοιχτούς χώρους για μεμονομένη άθληση, τα κέντρα αισθητικής, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.
Όπως διευκρινίστηκε, θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία.
Αναλυτικά σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, μπαίνει «λουκέτο» σε:
- Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
- Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
- Κέντρα διασκέδασης
- Κινηματογράφους, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
- Βιβλιοθήκες
- Μουσεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους
- Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
- Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικούς ομίλους, πολιτιστικούς ομίλους και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
- Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) - εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής
- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκους ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
Ανοιχτά θα παραμείνουν:
- Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
- Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
- Λαϊκές αγορές
- Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
- Φαρμακεία
- Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
- Καφετέριες (κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και takeaway)
- Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
- Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
- Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.
Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ειδικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.
Στους 5.000 οι θάνατοι - Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας
Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».
«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.
Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.
Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος.
Διαβάστε επίσης:
ΙΣΑ: Εισηγείται 9 μέτρα στο Υπουργείο για τη θωράκιση του συστήματος
Κοροναϊός: Ενημέρωση καταναλωτών και επιχειρήσεων τροφίμων από τον ΕΦΕΤ