EIT Health: Έμπρακτη στήριξη και ώθηση σε start-up που αλλάζουν τη ζωή μας
Ένας από τους τομείς στους οποίους η έρευνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζει ανάγκη στήριξης, είναι η χρηματοδότηση.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι κρατικοί προϋπολογισμοί δίνουν έμφαση στον τομέα αυτό, η ολοένα αυξανόμενη δραστηριότητα, λόγω και της εκπαίδευσης και της προόδου της τεχνολογίας που ανοίγει νέους ορίζοντες με γεωμετρική πρόοδο, δημιουργεί πεδίο που χρειάζεται περαιτέρω στήριξη. Τον ρόλο αυτό καλούνται να παίξουν φορείς όπως το EIT Health, που σήμερα αποτελεί ένα μοναδικό στο επίπεδό του ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο στηρίζει start up επιχειρήσεις που πρωτοπορούν στον τομέα της έρευνας στον χώρο της Υγείας.
Με διάφορα προγράμματα που «τρέχουν» ακόμα και παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το EIT Health χρηματοδοτεί δεκάδες ιδέες που αναπτύσσονται από ερευνητές και επιχειρηματίες εντός του ευρωπαϊκού χώρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νεοφυείς – start-up, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται – επιχειρήσεις.
Οι καλύτεροι πρωτοπόροι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προγράμματα εκπαίδευσης, επιτάχυνσης και καινοτομίας του EIT Health και να λάβουν χρηματοδότηση, κατάρτιση και καθοδήγηση σε όλα σχεδόν τα στάδια της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης. Τα νέα προγράμματα 2020 έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Μέσω της δράσης του, το EIT Health αναδεικνύει τα ταλέντα των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τις υπηρεσίες αναβάθμισης της περίθαλψης και της πρόληψης, αλλά δεν αρκείται στην ανάδειξή τους. Αντίθετα, φροντίζει να εμβαθύνει την έρευνά τους, επενδύοντας στο έργο τους, με σκοπό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνεται και η εμπορευματοποίηση των καινοτόμων αυτών ιατρικών προϊόντων και λύσεων. Ο ρόλος του EIT Health άλλωστε και ο απώτερος σκοπός του είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να δεχτούν την ανώτερη φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη και να είναι σε θέση να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη, μακροβιότερη και υγιεινή ζωή.
Ήδη στο δίκτυο που έχει συσταθεί μέσω των δραστηριοτήτων του EIT Health συμμετέχουν περισσότεροι από 150 εταίροι από όλους τους χώρους: Κορυφαίες εταιρείες, πανεπιστήμια, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και νοσοκομεία και ινστιτούτα.
To EIT Health έχει ήδη υποστηρίξει περισσότερες από 600 νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και βοήθησε στην υλοποίηση 55 καινοτόμων προϊόντων ή λύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όλο και περισσότερες ιδέες προέρχονται από διάφορες περιφέρειες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αποκαλούμενο Σχέδιο Περιφερειακής Καινοτομίας του EIT, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των περιφερειών που κατέχουν ηγετική θέση στην καινοτομία και των πιο απομακρυσμένων. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει ένα δίκτυο δεκατεσσάρων Κέντρων του EIT Health που βρίσκονται σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα το ρόλο αυτό αναλαμβάνει, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου που συντονίζει ο κ. Γιώργος Μέγας. Χάρη στη συνεργασία του Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και του EIT Health, μεταξύ άλλων, η Synoesis θα μπορούσε να ενταχθεί ευκολότερα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιτάχυνσης και εκπαίδευσης του EIT.
EIT Health Wild Card 2019: Βραβεία στην έρευνα για τις μετεγχειρητικές γνωστικές διαταραχές και κατά του Αλτσχάιμερ
Ένα από τα σπουδαιότερα προγράμματα του EIT Health είναι το πρόγραμμα wildcard.eithealth.eu, που περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ κάθε δύο χρόνια για κάθε start-up που βραβεύεται, πρόσβαση σε επιχειρηματικούς συμβούλους του δικτύου, αλλά και ερευνητική και εμπορική υποστήριξη, ώστε οι λύσεις τους να μπορούν να αναπτυχθούν και να εμπορευματοποιηθούν, προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη. Αυτός είναι εξάλλου και ο τελικός σκοπός του προγράμματος, να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες από ομάδες και άτομα με μεγάλες ιδέες, από ερευνητές και επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν το ρίσκο και χρειάζονται στήριξη και επενδύσεις στο προϊόν τους, για να πετύχουν τον στόχο τους: Να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων.
Για το 2019, από το EIT Health απονεμήθηκαν δύο Wild Cards σε δύο νέες start-up εταιρίες που επιλέχθηκαν μεταξύ 70 συμμετεχόντων. Πρόκειται για μία εταιρία που δραστηριοποιείται στις μετεγχειρητικές γνωστικές διαταραχές και μία άλλη που εστιάζει στις κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Κάθε μία από τις start-ups αυτές πλέον έχει στη διάθεσή της δύο εκατομμύρια ευρώ – και θα έχει ξανά κάθε δύο χρόνια – ώστε να ενισχύσει τη δραστηριότητά της και να παραδώσει στον Ευρωπαίο πολίτη, που είναι και ο σημαντικός αποδέκτης όλης της προσπάθειας, ένα προϊόν που θα βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του, στον τομέα της Υγείας, της πρόληψης και της περίθαλψης. Η όλη διαδικασία επιλογής των τελικών νικητών είχε διάρκεια αρκετών μηνών, ενώ η θεματολογία για το 2019 είχε οριστεί στους τομείς Ψυχική και Εγκεφαλική Υγεία και Ψηφιακοί Βιολογικοί Δείκτες.
Οι νεοσύστατες start-up επιχειρήσεις, iLoF και Pipra, κατάφεραν να διακριθούν για το έργο τους και έλαβαν τα μεγάλα βραβεία. Το iLoF εστίασε στη βελτίωση των συνθηκών έρευνας για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μελέτες έχουν δείξει πως το 90% των αρχικά εγγεγραμμένων ασθενών σταματούν τις δοκιμές εξαιτίας επεμβατικών, ενοχλητικών εξετάσεων. Η Dr. Joana Paiva, η καθηγήτρια Paula Sampaio, ο Dr. Mehak Mumtaz και ο Luis Valente, που αποτελούν την «καρδιά» του iLof ασχολήθηκαν με αυτό και ανέπτυξαν μία μέθοδο που συνδυάζει μια μη επεμβατική, φορητή, φθηνή φωτονική τεχνολογία και τεστ τεχνητής νοημοσύνης, ώστε πλέον οι ασθενείς να μην καταπονούνται ενώ προχωρά η έρευνα για την καταπολέμηση της νόσου. Με τη μέθοδο του iLof εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί το 40% του συνολικού κόστους και το 70% του χρόνου που δαπανάται για τη διαλογή των ασθενών με Αλτσχάιμερ για κλινικές δοκιμές!
Αντίστοιχα, η start-up Pipra AG αναπτύσσει μια ψηφιακή εφαρμογή για να αξιολογήσει τον κίνδυνο για έναν ασθενή που παρουσιάζει γνωστικές διαταραχές μετά από χειρουργική επέμβαση. Η εφαρμογή αυτή θα ενημερώνει για την περίπτωση εμφάνισης μιας τέτοιας διαταραχής τόσο τον ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε κάποια επέμβαση, όσο και τον γιατρό του, με σκοπό η μετεγχειρητική διαταραχή να αντιμετωπιστεί προληπτικά ή να περιοριστεί κατά το δυνατόν. Η Pipra AG δημιουργήθηκε από τους επιχειρηματίες John Klepper, Nayeli Schmutz, και Benjamin Dodsworth PhD και η εφαρμογή της σκοπεύει να διευκολύνει τη ζωή . Η εταιρεία απευθύνεται στους ασθενείς ιδίως άνω των 60 ετών, το ένα τέταρτο των οποίων επηρεάζεται από μετεγχειρητική νοητική πτώση (POCD) και μετεγχειρητικό παραλήρημα (POD), που σημαίνει ότι παρουσιάζει αποπροσανατολισμό, σύγχυση, αλλαγές συμπεριφοράς μετά από μία χειρουργική επέμβαση με αποτέλεσμα, εκτός από την καταπόνηση των ίδιων των ασθενών και τη σχετικά αυξημένη παραμονή τους για νοσηλεία.
Δύο νέες start-up επιχειρήσεις, το έργο των οποίων βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των Ευρωπαίων ασθενών, έχουν πλέον την απαιτούμενη στήριξη – χρηματική και συμβουλευτική. Οι Ευρωπαίοι ασθενείς μπορούν να ελπίζουν ότι η ποιότητα της ζωής τους θα βελτιωθεί ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια, χάρις στη δραστηριότητα του EIT Health.
Το EIT Health έχει ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα Wild Card 2020 είναι πλέον ανοιχτό για αιτήσεις από ομάδες και άτομα, προσκαλώντας τους πιο ελπιδοφόρους πρωτοπόρους της υγείας να υποβάλουν ξεχωριστές προτάσεις στους τομείς της Υγείας Γυναικών και της Ψηφιακής Θεραπευτικής. Οι συμμετοχές για το Wild Card 2020 κλείνουν στις 9 Φεβρουαρίου 2020, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τις προκλήσεις και τον τρόπο υποβολής αίτησης μπορείτε να βρείτε εδώ.