ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υψηλό αίσθημα ευθύνης: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Η σχέση μεταξύ της αυξημένης αίσθησης προσωπικής ευθύνης και της πιθανότητας εμφάνισης Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ) ή Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ) αποτέλεσε το αντικείμενο νέας επιστημονικής μελέτης.

Υψηλό αίσθημα ευθύνης: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Οι ερευνητές έστειλαν ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε φοιτητές στις ΗΠΑ για να κατανοήσουν τη στάση τους όσον αφορά στην προσωπική ευθύνη και τις σκέψεις τους σχετικά με αυτή, ενώ αξιολόγησαν και τα πρότυπα συμπεριφοράς τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν αυτό που οι ερευνητές ονόμαζαν «υπερβολικό αίσθημα ευθύνης» είχαν επίσης αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών που μοιάζουν με ΙΨΔ ή ΓΑΔ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αυξημένο αίσθημα προσωπικής ευθύνης που νιώθει κάποιος μπορεί να τον οδηγεί να αισθάνεται υπεύθυνος για τις αρνητικές συνέπειες ενός προβλήματος, καθώς και για την πρόληψη ή αποφυγή των κινδύνων που συνδέονται με αυτό.

Επίσης, σχετίζεται με την ευθύνη που αισθάνεται κάποιος να συνεχίζει να σκέφτεται υπερβολικά γύρω από το ζήτημα. Οι συμπεριφορές αυτές, αλλά κυρίως η προσωπική ευθύνη για τα αρνητικά αποτελέσματα και η ευθύνη για την υπερανάλυση του προβλήματος, ήταν στενά συνδεδεμένες με την ανάπτυξη ΙΨΔ ή ΓΑΔ.

Αυτά τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι εάν αισθάνεστε αυξημένη ευθύνη σε ορισμένες περιόδους της ζωής σας, θα αναπτύξετε υποχρεωτικά τις παραπάνω διαταραχές. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα που προκύπτει όταν κάποιος αισθάνεται διαρκώς υπεύθυνος για τα πάντα, είναι ότι συχνά δεν υπάρχουν υγιή όρια.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Diane Dreher, η αίσθηση υπερβολικής ευθύνης θέτει το νευρικό μας σύστημα σε «κατάσταση συναγερμού» και προκαλεί χρόνιο άγχος, διότι το σώμα και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

Το χρόνιο άγχος δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών όπως οι παραπάνω αλλά υπονομεύει τη συνολική υγεία οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κατάθλιψη, οι γνωστικές διαταραχές και άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως εξηγεί η Dreher.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: 6 χαρακτηριστικά σημάδια μέσα από εικόνες