Ένας νοροϊός «ένοχος» για την επιδημία γαστρεντερίδας στο Άργος Ορεστικό
Πάνω από 400 τα κρούσματα, 3 ασθενείς στο νοσοκομείο. Όσα πρέπει να ξέρουμε για το ιό, που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.
Ένα νοροϊό έδειξαν οι εργαστηριακές αναλύσεις ως αιτία της επιδημίας γαστρεντερίτιδας που ξέσπασε το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, στο Άργος Ορεστικό και μέχρι στιγμής έχει στείλει στο γιατρό πάνω από 400 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το τμήμα τροφιμογενών νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις από τους ασθενείς - εκ των οποίων δύο παιδιά - παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καστοριάς, αν και η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.
Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής στοιχεία βακτηριακής επιμόλυνσης. Επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συγκεκριμένος ιός έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα γι' αυτό και είναι αναγκαίος ο περιορισμός των ασθενών και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, ώστε να αποτραπεί η περεταίρω εξάπλωση της επιδημίας.
Για την ώρα, πάντως, και παρ' ότι ανάμεσα στα περιστατικά είναι και πολλά παιδιά, δεν υπάρχουν συστάσεις για κλείσιμο σχολείων ή παιδικών σταθμών.
Τι πρέπει να ξέρουμε για το νοροϊό
Ο νοροϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 24 – 48 ώρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν περίπου 2 – 3 μέρες. Περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό και διάρροια. Περίπου 10% των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση, πιθανώς και εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες, γι' αυτό και είναι αναγκαία η σχολαστική απολύμανση των επιφανειών με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι ασθενείς, όπως και το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών.
Για την πρόληψη της ιογενούς γαστρεντερίτιδας από νοροϊό
Συνίσταται η αυστηρή εφαρμογή των βασικών μέτρων υγιεινής
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πάντα πριν την προετοιμασία ή το χειρισμό τροφίμων.
- Καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών και μαγείρεμα των οστρακοειδκών πριν την κατανάλωσή τους.
- Να αποφύγετε να προετοιμάσετε φαγητό ή να παράσχετε φροντίδα υγείας σε άλλα άτομα, ενώ είστε ασθενείς.
- Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τις μολυσμένες επιφάνειες.
- Να πλένετε σχολαστικά μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, ρούχα, εσώρουχα, πετσέτες.
Διαβάστε επίσης:
Συναγερμός για επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό - συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης