ΥΓΕΙΑ

Τι κάνουμε αν το παιδί κολλήσει νοροϊό

Σινάνη Αικατερίνη

Ο νοροϊός είναι ένας ιός που εξαπλώνεται ταχύτατα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί όμως να αρρωστήσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή.

Τι κάνουμε αν το παιδί κολλήσει νοροϊό

Ο νοροϊός είναι η κύρια αιτία εμετού και διάρροιας από οξεία γαστρεντερίτιδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η κύρια αιτία τροφιμογενών νοσημάτων.

Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα, ακόμη και πριν το άτομο παρουσιάσει συμπτώματα.

Ο ιός είναι τόσο συχνός που έχει το παρατσούκλι «το μικρόβιο του χειμώνα που προκαλεί εμετό».

Παρόλο που κάποιοι αποκαλούν τον νοροϊό «στομαχική γρίπη», δεν είναι το ίδιο με τη γρίπη.

Τα κύρια συμπτώματα του νοροϊού είναι ναυτία, εμετός και υδαρής διάρροια. Αυτά εμφανίζονται συχνά μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και αίσθημα κόπωσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως σε 2-3 ημέρες. Τα μικρότερα παιδιά ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει προσβληθεί από νοροϊό, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Παρακολουθήστε στενά τα συμπτώματα του παιδιού σας

Οι συνεχείς εμετοί και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Τα σημάδια περιλαμβάνουν σκουρόχρωμα ούρα, ξηροστομία, αδυναμία, ζάλη, κλάμα χωρίς δάκρυα και λιγότερες βρεγμένες πάνες ή επισκέψεις στην τουαλέτα.

Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας νερό ή άλλα υγρά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να συγκρατήσει τίποτα, συμβουλευτείτε παιδίατρο.

Κρατήστε το παιδί σας μακριά από τα άλλα μέλη της οικογένειας

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε ένα σπίτι με κοινόχρηστο μπάνιο, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας.

Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με νοροϊό, πρέπει να μένουν στο σπίτι μέχρι να περάσει η ίωση και να ενυδατώνονται σωστά πίνοντας μικρές γουλιές νερού, ζωμού, χυμών ή ποτών με ηλεκτρολύτες. Είναι σημαντικό να ξεκουράζονται και να κοιμούνται όταν το χρειάζονται και να μην κάνουν κουραστικές δραστηριότητες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, συνήθως εντός 48 ωρών.

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν μικρές ποσότητες φαγητού μόλις καταφέρουν να κρατήσουν τα υγρά στο στομάχι τους, ενώ είναι σημαντικό να τρώνε ελαφριές τροφές, όπως ρύζι, μακαρόνια, ψωμί ή κράκερς.

Προσωπική υγιεινή

Εκτός από την καραντίνα του παιδιού, για να σταματήσετε την εξάπλωση του ιού, είναι απαραίτητο να πλένετε τα χέρια σας και να απολυμαίνετε την κουζίνα και το μπάνιο. Πρέπει επίσης να πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες τα σεντόνια και τα ρούχα του παιδιού.

Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο αφού έχουν συμπληρωθεί 48 ώρες χωρίς εμετούς ή διάρροιες, όταν πλέον ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να είναι μεταδοτικός.

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν μακριά από κέντρα φύλαξης έως να μπορούν να συγκρατήσουν τα κόπρανά τους στην πάνα ή να μην έχουν ατυχήματα στη χρήση τουαλέτας εφόσον έχουν εκπαιδευτεί να πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους.

Η υγιεινή των χεριών στα παιδιά είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της μόλυνσης.

Πηγή: Medical Express