Ο 12χρονος «νίντζα» της ζάχαρης!
Ένας 12χρονος στην Αγγλία, με ένα απλό πείραμα 5 εβδομάδων άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς του για πάντα.
Όταν ο 12χρονος Matthew Carter συνειδητοποίησε πόση ζάχαρη περιείχε το αγαπημένο του αναψυκτικό, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα για όλη την οικογένεια.
Κάθε μέρα έβαζε σε ένα μπολ την ποσότητα ζάχαρης που αντιστοιχούσε σε κάθε μέλος της οικογένειάς του – ανάλογα με τις διατροφικές οδηγίες που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε φορά που ο ίδιος, οι γονείς και τα αδέρφια του έτρωγαν κάτι έπρεπε να τσεκάρουν πόση ζάχαρη είχε και να αφαιρούν από το μπολ τους την ποσότητα αυτή. Μόλις το μπολ άδειαζε, δεν επιτρεπόταν να φάνε άλλη ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή.
Το πείραμα διήρκεσε συνολικά 5 εβδομάδες αλλά οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες άρχισαν να φαίνονται από τη δεύτερη κιόλας μέρα.
Η 6χρονη αδελφή του Matthew, η Sarah, είπε στη μαμά της πως δεν θα ξαναφάει δημητριακά για πρωινό (που έχουν κατά κανόνα πολύ ζάχαρη) ώστε να κρατήσει την ποσότητα που της αναλογεί για το επιδόρπιο. Έτσι, άρχισε να τρώει φρούτα και σταμάτησε να κλαίει όταν της έλεγαν «όχι άλλο μπισκότο».
«Η μικρή έβλεπε την ποσότητά της στο μπολ και συνειδητοποιούσε πόσο είναι μια κουταλιά και πόσο περιέχει το καθετί που ήθελε να φάει», δήλωσε στο BBC η μαμά της οικογένειας, Claire.
Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της έχασαν βάρος μέσα σε αυτές τις πέντε εβδομάδες ενώ υποστηρίζουν ότι η στάση τους απέναντι στην κατανάλωση ζάχαρης έχει αλλάξει για πάντα.
«Το πείραμα έχει τελειώσει, όμως εξακολουθούμε να ελέγχουμε τη ζάχαρη που τρώμε. Άλλοι γονείς μου λένε πως όταν τα παιδιά μου βρίσκονται σε πάρτυ, κάνουν διαφορετικές διατροφικές επιλογές απ’ ότι οι φίλοι τους. Πιστεύω ότι πλέον δεν λιγουρεύονται τροφές με πολλή ζάχαρη», ανέφερε η Claire.
Ο ίδιος ο Matthew είπε πως η ιδέα του ξεκίνησε όταν κατάλαβε πως ένα μόνο αναψυκτικό έχει 4 ολόκληρες κουταλιές ζάχαρη και ενώ έβλεπε τους φίλους του να τρώνε σοκολάτες και να παχαίνουν.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, με τις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα γλυκά.
Πηγή: BBC
Διαβάστε επίσης: