ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άμεση δράση για τα αντιβιοτικά ζητά ο ΠΟΥ

Tα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες, όπως προκύπτει από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προτείνει την ανάληψη άμεσης δράσης για να σταματήσει η άσκοπη κατανάλωση των φαρμάκων.

Άμεση δράση για τα αντιβιοτικά ζητά ο ΠΟΥ

Η Έκθεση για την Παρακολούθηση της Κατανάλωσης Αντιβιοτικών εξέτασε την χρήση των αντιβιοτικών σε 65 χώρες και διαπίστωσε ότι η Ολλανδία χρησιμοποιεί 9,78 Καθορισμένες Ημερήσιες Δόσεις (DDD) ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η Βρετανία και η Τουρκία δύο φορές περισσότερες.

Η Μογγολία είχε την υψηλότερη κατανάλωση από όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, με 64,41 DDD ανά 1.000 άτομα. Την μικρότερη κατανάλωση εμφανίζει το Μπουρούντι με μόλις 4,44 DDD ανά 1.000 κατοίκους.

Οι πολυπληθείς Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ινδία δεν συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έρευνα εξέτασε επίσης τα είδη αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται και διαπίστωσε ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία--χρησιμοποιούν σε σχετικά μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικά που τελευταίας γραμμής για τα οποία ισχύουν διεθνείς οδηγίες.

Πέρυσι, ο ΠΟΥ εγκαινίασε ένα σύστημα κατάταξης των αντιβιοτικών, από τα παλαιότερης γενιάς που προτείνοντα ως φάρμακα πρώτης γραμμής, μέχρι τα πιο σύγχρονα που πρέπει να μένουν στο απόθεμα των συστημάτων υγείας και να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση.

Στην Ιταλία, το 2% της καθημερινής χρήσης αντιβιοτικών αντιστοιχεί στην κατηγορία των "αποθεμάτων", ποσοστό 4πλάσιο από το αντίστοιχο στη Γερμανία και 6πλάσιο από τη Βρετανία, όπου μόλις το 0,3% των χρησιμοποιούμενων αντιβιοτικών είναι εκείνα που χαρακτηρίζονται ως έσχατη λύση.

«Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, για παράδειγμα με την επιβολή της πολιτικής χρήσης των αντιβιοτικών μόνο με συνταγή ώστε να μειωθεί η αλόγιστη χρήση τους», ανέφερε η Σούζαν Χιλ, διευθύντρια του Τμήματος Απαραίτητων Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι του ΟΟΣΑ για τα θανατηφόρα σουπερ-μικρόβια

Οι ανθεκτικές λοιμώξεις σκοτώνουν κάθε χρονο 33.000 ανθρώπους