ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρομολαγνεία εναντίον επιστήμης: Ο καρκίνος, η ακτινοβολία & η κινητή τηλεφωνία

Η εξέλιξη των φυσικών επιστημών βασίζεται σε αποδείξεις σε αντίθεση με τις κοινωνικές επιστήμες, όπου ένας δεινός ρήτορας μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη για την ορθότητα των θέσεών του, έστω και εάν επιστημονικά υπολείπονται.

Τρομολαγνεία εναντίον επιστήμης: Ο καρκίνος, η ακτινοβολία & η κινητή τηλεφωνία

Του Κώστα Κάππα

Στις φυσικές επιστήμες, τα επιστημονικά ευρήματα θα πρέπει να προκύπτουν, επιβεβαιωνόμενα με την επανάληψη των πειραμάτων στις ίδιες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά τα θεμελιώδη δεδομένα για την επιστήμη, παρατηρείται η διασπορά μη επιστημονικών τρομολαγνικών θέσεων, ιδίως στο διαδίκτυο, τα οποία βρίσκουν απήχηση σε διάφορα τμήματα του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη-ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στην οποία βασίζεται η ασύρματη τεχνολογία, με πιο διαδεδομένη αξιοποίησή της στην κινητή τηλεφωνία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation) διαπιστώνει ότι ο φόβος των πολιτών λόγω ελλιπούς ή /και λανθασμένης πληροφόρησης, ιεραρχικά είναι α) κινητή τηλεφωνία, β) ακτίνες Χ, γ) ραδόνιο και τελευταία δ) υπεριώδης ακτινοβολία, όταν η ορθή σειρά είναι η ακριβώς αντίστροφη: α) υπεριώδης ακτινοβολία, β) ραδόνιο γ) ακτίνες Χ και τελευταία δ) κινητή τηλεφωνία.

Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζονται πολλά άρθρα στην διεθνή βιβλιογραφία, ακόμη περισσότερες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και πολλοί ψίθυροι στην καθημερινή ζωή, για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται μεταξύ άλλων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιόφωνου, τηλεόρασης κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο ως καθηγητής ιατρικής φυσικής – ακτινοφυσικής αποτελεί υποχρέωσή μου η ανάδειξη των επιστημονικών θέσεων και στατιστικών βεβαιοτήτων που άπτονται του επιστημονικού αντικειμένου μου σε αντιδιαστολή με ψευδοεπιστημονικές τρομολαγνικές θέσεις. Είναι επιστημονικά δεδομένο ότι:

1. Η ακτινοβολία των σταθμών βάσης κεραιών και των κινητών τηλεφώνων δεν θραύει το DNA. Η ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων, σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου και τηλεόρασης, διαθέτει μεγίστη ενέργεια 11 μeV, ενώ το ορατό φώς 3.000.000 μeV (μέση τιμή). Εάν το φως της λάμπας των εκατομμυρίων μeV δεν θραύει το DNA μας, πόσο μάλλον οι προαναφερθείσες συσκευές των 11 μeV.

2. Ο χρήστης επιβαρύνεται ακτινικά πολύ λιγότερο από τον πλησιέστερο σταθμό βάσης κεραιών σε σχέση με το κινητό τηλέφωνό του εν λειτουργία. Αυτό συμβαίνει, καθώς, σύμφωνα με το βασικό νόμο της Φυσικής, το νόμο του αντιστρόφου του τετραγώνου της απόστασης, η ένταση σε ένα σημείο του πεδίου είναι ανάλογη του αντιστρόφου του τετραγώνου της απόστασης του.

3. Οι σταθμοί βάσης τηλεόρασης και ραδιοφώνου εκπέμπουν σε kiloWatts (χιλιάδες Watts) και MegaWatts (εκατομμύρια Watts), ενώ της κινητής τηλεφωνίας μόνο σε απλά Watts
Παρ’ ότι είναι ασήμαντη η έκθεση του πληθυσμού από κεραίες TV, ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας, σημειώνεται ότι οπουδήποτε στον χώρο της πόλης, ένας σταθμός βάσης ραδιοφώνου σχεδόν πάντα, επιβαρύνει ηλεκτρομαγνητικά τον άνθρωπο, όσο όλοι μαζί οι πέριξ του εκτιθέμενου ανθρώπου, σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας.

4. Η μετρούμενη ισχύς σε οποιοδήποτε σημείο ελεύθερης κυκλοφορίας, κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, είναι από δεκάδες έως χιλιάδες φορές χαμηλότερη από τα θεσμοθετημένα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή όρια.
Τα θεσμοθετημένα όρια ασφαλούς έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ούτως ή άλλως τουλάχιστον 50 φορές αυστηρότερα από το πιθανολογούμενο κατώφλι εμφάνισης οποιασδήποτε βιολογικής επίδρασης.

5. Δεν υπάρχει καμία πειραματική επιστημονική εργασία, η οποία να καταλήγει ότι η έκθεση σε ακτινοβολία από σταθμό βάσης ή κινητό τηλέφωνο προκαλεί βιολογικές βλάβες. Ποτέ έως σήμερα, πειραματική επιστημονική εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν κατέληξε σαφώς ότι η έκθεση σε ακτινοβολία από σταθμούς βάσης ή κινητά τηλέφωνα προκαλεί βιολογική βλάβη, επακριβώς περιγραφόμενη, και το οποίο συμπέρασμα να έχει παραχθεί με τις ίδιες ακριβώς πειραματικές συνθήκες από άλλη ερευνητική ομάδα, ανεξάρτητη της πρώτης.

6. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (National Cancer Institute - USA), το 47% των ανδρών στις Η.Π.Α. και το 37% των γυναικών θα εμφανίσει σε κάποια στιγμή της ζωής του κακοήθη νεοπλασία.
Ο καρκίνος είναι κοινή, εντελώς κοινή νόσος. Είναι αυτονόητο κατά συνέπεια ότι, στην ευρύτερη περιοχή ενός σταθμού βάσης, όπως και στην γειτονιά ενός κινηματογράφου, προσεγγιστικά το 1/3 των κατοίκων (στην Ευρώπη όπου οι στατιστικές είναι λίγο καλύτερες από ότι στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων λόγω χαμηλότερου άγχους και καλύτερης διατροφής), θα αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου, χωρίς να ευθύνονται ούτε οι τηλεπικοινωνίες, ούτε η βιομηχανία του θεάματος.

7. Υπάρχουν σαφείς στατιστικές αποδείξεις μόνο για το ότι με την αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων αυξάνουν τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Η επιστημονική επεξήγηση αυτής της θέσης περιττεύει. Οι επιπτώσεις της ελλιπούς προσοχής κατά την οδήγηση είναι κατανοητές από όλους.

Ο κ. Κάππας, είναι καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε ακόμη:

Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Μην ασχολείστε με την ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας



Τεχνοφοβία και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Πρέπει να μας προβληματίζει;

Συνεχίζονται οι μύθοι περί ακτινοβολίας - Τι σχολιάζει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Μεγάλη συζήτηση από την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

Φούρνος μικροκυμάτων: Πώς επηρεάζει τη διατροφική αξία του γεύματος