ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Eμβόλια – μύθοι και αλήθειες» Ομιλία από το CAFE SCIENTIFIQUE

Την ιστορία των εμβολιασμών ανά τους αιώνες, τη συμβολή τους στη δημόσια υγεία καθώς και την αποσαφήνιση σύγχρονων παρανοήσεων, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

«Eμβόλια – μύθοι και αλήθειες» Ομιλία από το CAFE SCIENTIFIQUE

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 6:30 μμ, με ομιλήτρια την κυρία Λία Συρίδου, ΜD-PhD, Επιμελήτρια Παιδίατρο-Λοιμωξιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Θριάσιο.

Ο εμβολιασμός αποτελεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) ένα από τα δέκα μεγάλα επιτεύγματα του 20ου αιώνα και μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Προλαμβάνει ετησίως 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους, και έχει εξαλείψει νοσήματα όπως η ευλογιά και η πολυομελίτιδα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Έχει βοηθήσει επίσης στο να τεθούν υπό έλεγχο πολλές μεταδοτικές ασθένειες με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, όπως η διφθερίτιδα, νόσος που έχει τεράστια θνητότητα (ένας στους 10 ασθενείς καταλήγουν παρά τη λήψη θεραπείας), και η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος. Τα εμβόλια αποτελούνται είτε από ζωντανούς εξασθενημένους μικροοργανισμούς είτε από τμήματα αυτών (πρωτεϊνες ή πολυσακχαρίτες) ικανά να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προς παραγωγή αντισωμάτων χωρίς όμως να προκαλούν ασθένεια. Οι αυστηροί έλεγχοι και η έρευνα διασφαλίζουν ότι τα οφέλη της ανοσοποίησης υπερτερούν κατά πολύ έναντι των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από νόσους που προλαμβάνονται μέσω των εμβολιασμών. Τα χορηγούμενα εμβόλια, που γίνονται με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κάθε χώρας, είναι ασφαλή, δεν περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία συστατικά και δεν σχετίζονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντούτοις το αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε σαν αποτέλεσμα πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές χώρες και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν εξαληφθεί ή τεθεί υπό έλεγχο (διφθερίτιδα στην Ισπανία, κοκκύτης στις ΗΠΑ, επιδημία ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Η ιστορία των εμβολιασμών ανά τους αιώνες και η θέση τους στη δημόσια υγεία καθώς και η αποσαφήνιση σύγχρονων παρανοήσεων, πάντα με γνώμονα την «Ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις», θα αποτελέσουν τον άξονα της ομιλίας.

Σχετικά με την ομιλήτρια

Η Λία Συρίδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, ιδρυτής του Παιδολοιμωξιολογικού ιατρείου και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Γεν. Νοσοκομείο Θριάσιο. Εχει εργαστεί σε ανάλογη θέση στο Παιδιατρικό Κέντρο του Ιατρικού Αθηνών και στην Ευρωκλινική Παίδων όπου διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, αλλά και στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού ως εξειδικευόμενη στη λοιμωξιολογία και ως ειδικός λοιμωξιολόγος-επιστημονικός συνεργάτης Μονάδας Λοιμώξεων και ιατρείου Φυματίωσης, με επιπλέον θητεία στη Μονάδα Λοιμώξεων-ΗΙV του Αγ. Σοφία και στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσ. Λαϊκό. Είναι διδάκτορας του ΕΚΠΑ, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Παιδιατρικών Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, European Society of Paediatric Infectious Diseases (ΕSPID), European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID), Εuropean Academy of Paediatrics (EAP), Co-Chair στο ΕΑP Vaccination Working Group και ΕAPRASnet coordinator, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και έως πρόσφατα υπεύθυνη της Επιστημονικής Επιτροπής στην Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις-εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει (και ως κύριος ερευνητής) σε πολυκεντρικές, παρεμβατικές και επιδημιολογικές μελέτες στο γνωστικό αντικείμενο των λοιμώξεων. Έχει λάβει το βραβείο ESPID Small Grant Award 2013 για μεταδιδακτορικό ερευνητικό πρωτόκολλο στο αντικείμενο των λοιμώξεων, υποτροφία ΕSPID για το Walter Marget Educational Workshop και 3rd Research Master Class, Χάγη, 2011, και υποτροφία ΕCMID για μετεκπαίδευση στο ECDC-Στοκχόλμη 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

Διαβάστε επίσης:

Σχεδόν το 30% των Ελλήνων δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ - Τι δείχνει η έρευνα Hellas Health VII



Βιτένις Αντριουκάιτις: Όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων να κάνουν μια βόλτα στα νεκροταφεία

Αυξημένη η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων - Για πρώτη φορά τρία αντιγριπικά στην αγορά

Εμβόλια & αυτισμός: Απαντήσεις σε 3 ερωτήματα που απασχολούν όλους τους γονείς

ΠΟΥ: «Απαράδεκτη τραγωδία» οι 35 θάνατοι από ιλαρά στην Ευρώπη