ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόλις δύο στις 10 Ελληνίδες κάνουν τακτικά τεστ ΠΑΠ

Η πλειονότητα των γυναικών στην Ελλάδα δεν κάνουν Τεστ Παπανικολάου, αν και η εξέταση τεκμηριωμένα συντελεί στην πρώιμη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μόλις δύο στις 10 Ελληνίδες κάνουν τακτικά τεστ ΠΑΠ

Σύμφωνα με την Αρχοντία Πασχάλη, κυτταρολόγο, στη χώρα μας μόνο το 20% των γυναικών υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου.

Όπως ανέφερε η κ. Πασχάλη κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΙΠΑ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καλύπτει το 10% όλων των κακοηθειών και αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό.

«Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα χάνονται 40 γυναίκες στην Ευρώπη από τη νόσο. Το 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στη μόλυνση από ογκογόνους τύπους του ιού HPV. Άλλοι παράγοντες μπορούν, επίσης, να επιδράσουν δευτερευόντως στην καρκινογένεση. Αυτοί είναι ο τρόπος ζωής της γυναίκας, η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία, η πολλαπλότητα των ερωτικών συντρόφων, η προσβολή από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τελευταία ενοχοποιούνται ακόμα και διατροφικοί παράγοντες, όπως είναι η ανεπάρκεια των βιταμινών Α και Ε», εξήγησε η κ. Πασχάλη.

Η Αναστασία Πουλημένου, γυναικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κύμης, εξήγησε ότι το συμβατικό τεστ ΠΑΠ αποτελεί μέχρι σήμερα την σημαντικότερη ασπίδα σωτηρίας από τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο, 60 χρόνια μετά την ανακάλυψή του ήρθε η μετεξέλιξή του, το HPV dna test και το mRNA HPV test, τα οποία συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον έλεγχο της νόσου, αυξάνοντας δραστικά την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου και περιορίζοντας τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ποσοστό κάτω του 10%.

Σύμφωνα με την κ. Πασχάλη, «ο συνδυασμός των τεστ ΠΑΠ και HPV dna τεστ αυξάνει τη διαγνωστική ακρίβεια των εξετάσεων και παίζει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών, ξεχωρίζοντας τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα τελευταία χρόνια, συνιστάται στις γυναίκες άνω των 30 ετών να υποβάλλονται σε HPV dna test, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό με το συνδυασμό των εμβολίων για προστασία από τον ιό HPV, τη χρήση του τεστ ΠΑΠ και του HPV dna test, πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Ο πρόεδρος της ΕΚΙΠΑ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, συμπλήρωσε ότι «το κόστος της εξέτασης αντιστοιχεί στο 1/10 του κόστους θεραπείας. Το ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος της χημειοθεραπείας ενός ασθενούς, θα μπορούσε να διατεθεί για την προληπτική εξέταση (τεστ ΠΑΠ) αρκετών εκατοντάδων γυναικών».