ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧΑΠ: Τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που επιφέρει αλλαγές σε διάφορα μέρη του αναπνευστικού συστήματος.

ΧΑΠ: Τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030

Κύρια αιτία της: το κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο, η ρύπανση του αέρα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διαδραματίζει εξίσου κομβικό ρόλο.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η ΧΑΠ δεν αποτελεί απλώς έναν «βήχα του καπνιστή», αλλά μια απειλητική ασθένεια για τη λειτουργία των πνευμόνων που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε θάνατο.

Το 2004, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 64 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από την εν λόγω ασθένεια, ενώ σημειώθηκαν 3 εκατομμύρια θάνατοι. Προέβλεψε, επίσης, ότι η ΧΑΠ θα αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Εντούτοις, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιοδικό «Lancet Global Burden of Disease» κατέδειξε ότι το 2015, συνολικά 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ΧΑΠ σε παγκόσμιο επίπεδο -αύξηση 11,6% σε σύγκριση με το 1990, αποτελώντας τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν δύσπνοια και χρόνιο βήχα.

Το οικονομικό βάρος

Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, η οικονομική επιβάρυνση συνιστά ακανθώδες ζήτημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η ΕΕ καταβάλλει υπέρογκα ποσά για τις αναπνευστικές νόσους, που ξεπερνούν τα 380 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το ετήσιο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της χαμένης παραγωγικότητας, ιδίως λόγω της ΧΑΠ, εκτιμάται σε 48,4 δισ. ευρώ.

Αρκετοί νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψαν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης, εστιάζοντας στην πρόληψη, ιδίως για το κάπνισμα, και την έγκαιρη διάγνωση.

Στο επίπεδο της διάγνωσης, οι Ευρωβουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής και των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς επίσης να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των διαγνωσμένων ασθενών σε θεραπεία τελευταίας τεχνολογίας.

Η Ευρωβουλευτής του S&D, Εύα Καϊλή, δήλωσε: «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να ενισχύσει την έρευνα για τα αίτια χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, καθώς επιφέρουν περισσότερους από 315.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη».

«Ασθένειες όπως η αναπνευστική αλλεργία, το άσθμα και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κοστίζουν περισσότερα από 300 δισ. ευρώ ετησίως. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 249 υπογραφές από τους συναδέλφους μας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μας», δήλωσε η κ. Καϊλή στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι το Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί στενά με την European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations (EFA) για την πρόληψη της εκδήλωσης αυτών των ασθενειών στις επόμενες γενιές.

Ο ρόλος του προληπτικού ελέγχου

Η Πρόεδρος της EFA, Mikaela Odemyr, υπογράμμισε το ρόλο του προληπτικού ελέγχου της ΧΑΠ, υποστηρίζοντας ότι καθορίζει το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη.

«Είμαστε οι ασθενείς που πλήττονται και βλέπουμε ότι η ΕΕ έχει πολλές δυνατότητες, για να καταπολεμήσει αυτή την ασθένεια», σημείωσε η κ. Odemyr.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ έχει την ικανότητα να συλλέγει βέλτιστες πρακτικές και να προωθεί μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ», κατέληξε.