ΕΠΕ: Δωρεάν σπιρομετρήσεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Ανανεώθηκε:
Ενημέρωση για τις πνευμονικές παθήσεις, την αξία του εμβολιασμού και δωρεάν σπιρομετρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι πολίτες με αφορμή τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας στις 12 Νοεμβρίου και την συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΠΕ «Μεγαλώνουμε με Υγεία».
Ειδικότερα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και με το κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!», η ΕΠΕ θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών για βελτίωση της υγείας (όπως ο εμβολιασμός, η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η ισορροπημένη διατροφή, ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες όπως:
- Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της ΕΠΕ θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες.
- Την ημέρα του Μαραθωνίου Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017, ομάδα με πάνω από 300 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.).
Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της συνεργασίας ο τέως πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Μιχάλης Τουμπής δήλωσε «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, η ανανέωση για ακόμα μια χρονιά της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας - το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα αλλά και ένα θεσμό με διεθνή εμβέλεια –, που μας έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας για τη σημασία της πρόληψης»,
Πρόσθεσε πως «ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, αποτελεί καθήκον μας να συνδράμουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η ανάγκη αυτή καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, που αποτυπώνει υψηλή αξιακή βάση για την πρόληψη στα θέματα υγείας, η οποία όμως “υπονομεύεται” από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και από το χαμηλό βαθμό ενημέρωσης για σημαντικές ασθένειες.Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενώ το 95% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική την πρόληψη, το 46% δηλώνει ότι οικονομικοί λόγοι τους εμποδίζουν να λάβουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα, το επίπεδο ενημέρωσης για μια σειρά ασθενειών, με σχετική εξαίρεση τη γρίπη και την πνευμονία, εμφανίζεται ακόμα χαμηλό. Ο εμβολιασμός, ως μέτρο πρόληψης, γενικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα – μόνο στις ηλικίες 65+ καταγράφεται συγκριτικά μια ανοδική τάση- και είναι φανερό ότι απαιτείται έντονη και συστηματική ενημερωτική προσπάθεια με επίκεντρο τον ιατρικό κόσμο, που θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης/προτροπής για εμβολιασμό σε ποσοστό 66%, προκειμένου να αλλάξει σημαντικά η εικόνα αυτή και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ως ασφαλούς μέσου πρόληψης που διασφαλίζει καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.»
Η κυρία Μίνα Γκάγκα, Προέδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2017-2018 χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, αναφέρθηκε στην καίρια σημασία της ενημέρωσης και της κινητοποίησης του κοινού σε θέματα σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «τα πνευμονολογικά νοσήματα αφενός είναι χρόνια και δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο και αφετέρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πνεύμονες είναι φτιαγμένοι για να αναπνέουν καθαρό αέρα - όχι καπνούς και σκόνες - και ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια άτομα. Φυσικά, εκτός από τη πρόληψη, είναι επίσης σημαντική η διάγνωση σε αρχικά, πρώιμα στάδια, όπου τα νοσήματα μπορούν να ελεγχθούν ή να θεραπευτούν. Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά στους ευαίσθητους πληθυσμούς, δηλαδή παιδιά, ηλικιωμένους, αρρώστους με πολλές συννοσηρότητες, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται, ο ρόλος μας, ως επαγγελματίες υγείας, στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία στις Ευρωπαϊκές χώρες και στις Η.Π.Α, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως – είχαν περίπου 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από πνευμονία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικίας, ενώ παράλληλα 33% των ασθενών με ΧΑΠ, που νοσηλεύονται λόγω επεισοδίου παρόξυνσης μπορεί να έχουν πνευμονία.»
Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ότι «ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει βοηθήσει να αναδείξουμε αυτή την πλευρά του Μαραθωνίου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός, μπορούν να προσφέρουν σε όλους καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.»
Διαβάστε ακόμη:
ΠΦΣ: Η γραφειοκρατία εμπόδιο στον εμβολιασμό - Προβλήματα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Ένας επικίνδυνος αντίπαλος