Περισσότερους πρόωρους θανάτους θα φέρει η κλιματική αλλαγή μέσα στα επόμενα χρόνια
Η κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη ατμοσφαιρική ρύπανση θα οδηγήσουν σε 60.000 παραπάνω θανάτους έως το 2030 και 260.000 έως το 2100, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Climate Change.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τζέισον Γουέστ του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, ενισχύει τους φόβους ότι η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αυξάνοντας τους πρόωρους θανάτους, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα.
«Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συγκεντρώσεις ρυπογόνων ουσιών στον αέρα, μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία παγκοσμίως, προσθέτοντας και άλλους θανάτους στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ήδη πεθαίνουν από ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο» δήλωσε ο Γουέστ.
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο επιταχύνονται οι χημικές αντιδράσεις που παράγουν ρύπους στον αέρα, όπως το όζον και τα μικροσκοπικά σωματίδια. Οι περιοχές και οι χώρες που θα έχουν ξηρότερο κλίμα πιθανότατα θα έχουν και χειρότερη ρύπανση, λόγω αύξησης των πυρκαγιών, αυξημένης σκόνης και λιγότερων βροχών που θα μπορούσαν να καθαρίσουν τον αέρα. Αλλά και τα δέντρα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα εκλύουν περισσότερες οργανικές ρυπογόνες ουσίες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, πέρα από την ρύπανση του αέρα, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει περισσότερους πρόωρους θανάτους και με άλλους τρόπους, όπως το θερμικό στρες των ευάλωτων ανθρώπων, η μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και επαρκή τροφή, καθώς και η εξάπλωση των λοιμωδών νόσων.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Περισσότερες χαμένες ώρες ύπνου και αϋπνία φέρνει η κλιματική αλλαγή
Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει όλο και περισσότερα περιστατικά διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί θανάτους ακόμη κι όταν βρίσκεται μέσα στα «ασφαλή» όρια