ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕΕΛΠΝΟ: 5 κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα

Πέντε κρούσματα του ιού του δυτικού νείλου έχει καταγράψει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στη νέα επιδημιολογική του έκθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τα πέντε κρούσματα, εξιτήριο έλαβαν τα τρία μέχρι στιγμής. 

ΚΕΕΛΠΝΟ: 5 κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα

Δύο ασθενείς παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο, με έναν από τους δύο να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, και τα πέντε κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 63 έτη (εύρος 27 – 73 ετών).

Στην επιδημιολογική έκθεση το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι «σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί). Αξίζει να αναφερθεί ότι και τα πέντε κρούσματα καταγράφηκαν στον νομό Αργολίδας και συγκεκριμένα σε Άργος, Μυκήνες και Ναύπλιο.

Τα έτη 2010-2014 καταγράφονταν σε κάθε περίοδο μετάδοσης κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν της Περιφέρειες. Αν και τα έτη 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα, δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 25 Ιουλίου 2017 στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η οποία είναι νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού. «Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήωη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», καταλήγει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο κρούσμα, ανακοινώθηκε στις 18 Ιουλίου, και ο ασθενής που καταγράφηκε, είναι κάτοικος αγροτικής περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, ωστόσο οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, το ΚΚΕΛΠΝΟ συνιστά να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.

Σε σύσκεψη που διοργανώθηκε την ίδια ημέρα (18/7/2017) με κοινή πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του αρμόδιου Δήμου καθώς και το ΚΕΕΛΠΝΟ, συζητήθηκαν οι ενδεικνυόμενες δράσεις πρόληψης σε τοπικό επίπεδο. Στη σύσκεψη επίσης, είχε αποφασιστεί η εντατικοποίηση στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης για την επιτήρηση και τον έλεγχο των εντόμων διαβιβαστών και για την ενημέρωση του πληθυσμού στο πλαίσιο συνεργασίας των ανωτέρω φορέων.