ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Δυτικού Νείλου: Ξεκίνησε η περίοδος μετάδοσης - Πώς θα προστατευτείτε

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος εξαπλώνεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ευρώπη.

Ιός Δυτικού Νείλου: Ξεκίνησε η περίοδος μετάδοσης - Πώς θα προστατευτείτε

Καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται, εννέα ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν τοπική εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου (WNV) και οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια, σύμφωνα με την υπηρεσία πρόληψης ασθενειών της ΕΕ.

Τουλάχιστον 69 μολύνσεις έχουν αναφερθεί αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι τα κρούσματα του WNV αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες λόγω του θερμότερου καλοκαιρινού καιρού και επειδή τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό είναι ενδημικά στην Ευρώπη.

«Η περίοδος μετάδοσης του ιού έχει ξεκινήσει για τα καλά», ανέφερε το ECDC.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, τοπικά αποκτηθέντα κρούσματα στον άνθρωπο έχουν αναφερθεί κυρίως στην Ελλάδα (31) και την Ιταλία (25), αλλά και στην Ισπανία (πέντε), την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία (από δύο), καθώς και στη Ρουμανία και τη Γαλλία (από ένα κρούσμα). Η Κροατία ανέφερε επίσης το πρώτο της κρούσμα τον Αύγουστο.

Πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ελλάδα, δύο στην Ιταλία και ένας στην Ισπανία.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τον ιό την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι αναμένεται να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν προστατευτικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μόλυνση, όπως η μείωση του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους σε πληγείσες περιοχές.

Να χρησιμοποιούν αντικουνουπικό και να καλύπτονται

Πέρυσι, εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν συνολικά 709 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 67 θανάτων. Αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα 1.116 κρούσματα που αναφέρθηκαν το 2022, αν και το 2023 επηρεάστηκαν περισσότερες περιοχές από την εξάπλωση του ιού από κάθε άλλη χρονιά από το 2018.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής φέτος είναι εντός του αναμενόμενου εύρους, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι υψηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα έτη», δήλωσε το ECDC.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications δείχνει ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της μεγαλύτερης πληθυσμιακής πυκνότητας σημαίνει ότι οι άνθρωποι διατρέχουν σήμερα μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον Ιό του Δυτικού Νείλου απ' ό,τι στο παρελθόν.

Ο ιός είναι πιο κοινός στα πτηνά, αλλά οι άνθρωποι και τα ζώα μπορούν επίσης να μολυνθούν μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών. Οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν τον ιό χρησιμοποιώντας απωθητικό κουνουπιών, φορώντας ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους και κοιμώμενοι σε κλιματιζόμενα ή προστατευμένα δωμάτια, δήλωσε το ECDC.

Ενώ οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό δεν οδηγούν σε συμπτώματα, περίπου το 20% μπορεί να προκαλέσει πυρετό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, πυρετό, εμετό, κόπωση και γενική δυσφορία, δήλωσε το ECDC.

Λιγότερο από το 1% των λοιμώξεων προκαλούν σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Πηγή: euronews