Οι νεότερες εξελίξεις για την Ηπατική Νόσο στη Θαλασσαιμία σε ημερίδα στο Μητέρα
Ανανεώθηκε:
Οι νεώτερες εξελίξεις για την Ηπατική Νόσο στη Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) θα βρεθούν στο επίκεντρο της 3ης κατά σειρά Επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώνει το Ηπατολογικό Τμήμα του Ομίλου ΥΓΕΙΑ την Παρασκευή 9 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του ΜΗΤΕΡΑ.
Παράλληλα, στη διάρκεια της ημερίδας, θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίαση της προόδου του Εθνικού Σχεδίου για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας, μια εθνική προσπάθεια ανάλογη με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες, με ορίζοντα πέραν της δεκαετίας.
Σκοπός της Ημερίδας είναι η ανάδειξη των σημαντικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί τόσο στη φυσική πορεία της νόσου που αφορά περίπου 4.500 πάσχοντες στην Ελλάδα, όσο και στη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών που αφορούν το ήπαρ. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η επίπτωση των επιπλοκών από το συκώτι, καθιστώντας την ηπατική νόσο και μάλιστα τις κακοήθειες του ήπατος, τις συχνότερες αιτίες θανάτου αυτών των ασθενών, με γεωμετρική αύξηση.
Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Ηπατολογικού Τμήματος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ & Επιστημονικός Σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κ. Δημήτριος Κουντουράς τόνισε: «Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και της παθολογικής φυσιολογίας του ήπατος αυτών των ασθενών, έχουν αλλάξει εντυπωσιακά τόσο τις θεραπευτικές επιλογές όσο και το σχεδιασμό για το μέλλον. Η αντιμετώπιση του σιδήρου με τις σύγχρονες θεραπείες αποσιδήρωσης έχουν επιτρέψει την πολύ μεγάλη αύξηση της επιβίωσης αυτών των ασθενών, όσο και την εξαιρετική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν η θεραπεία της ηπατίτιδας C αποτελούσε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, στις μέρες μας έχει συμβεί μια μεγάλη ανατροπή. Οι νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C χορηγούνται απλά, από το στόμα, σε μία ή δύο δόσεις, χωρίς παρενέργειες και με αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 100% των ασθενών. Οι κατακτήσεις αυτές, της τεχνολογίας του φαρμάκου και των θεραπευτικών τεχνικών, έχουν κορυφώσει τις προσδοκίες για οριστική εξάλειψη του ιού».
Για τις κακοήθειες του ήπατος και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, που εξελίσσεται ως επιδημία σ’ αυτή την ομάδα, θα γίνει αναφορά σε επιδημιολογικά στοιχεία, θεραπευτικά αποτελέσματα και τεχνικές, ενώ θα παρουσιαστούν εκτενώς και οι σύγχρονες θεραπευτικές πρόοδοι.