Ερώτηση Μπαργιώτα για τα αλκοολούχα ποτά & πότε θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο
Με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά, αφενός της αγγλίδας τουρίστριας που έχασε την όρασή της έχοντας καταναλώσει ποτά-«μπόμπες» στη Ζάκυνθο αφετέρου της εξάρθρωσης ενός «δαιδαλώδους» κυκλώματος λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών σε Αθήνα, Εύβοια και Βόρεια Ελλάδα από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντός του καλοκαιριού, ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα το θέμα της τεράστιας διακίνησης νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών, όπως ανφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Μπαργιώτας.
Η διακίνηση νοθευμένων αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, το Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου πραγματοποίησε 94 ελέγχους από το 2013 μέχρι και την 03/09/2016, αποστέλλοντας τα δείγματα στην οικεία χημική υπηρεσία. Φαίνεται ότι η πολλαπλότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, αντί να καθιστά αποτελεσματικότερους τους ελέγχους, οδηγεί τελικά σε σύγχυση αρμοδιοτήτων, διάχυση της ευθύνης και, τελικά, σε ανέλεγκτο.
Ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους Υπουργούς, αν σκοπεύουν να προβούν σε αλλαγές στο θεσμικό και ελεγκτικό πλαίσιο που εκ των αποτελεσμάτων αποδεικνύονται αμφότερα άκρως αναποτελεσματικά, εάν επαρκεί ο αριθμός των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και πως θα καλυφθεί εφεξής το κενό που δημιουργεί η απουσία ελεγκτικού φορέα αρμόδιου για την ασφάλεια της υγείας του καταναλωτή, όπως είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τα τρόφιμα. Επίσης, ζητά να κατατεθούν έγγραφα που να απαντούν στα κάτωθι:
1) Ποιος είναι ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σημεία πώλησης και κατανάλωσης από την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ), το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και τις περιφερειακές χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους; Σε πόσες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις;
2) Ποιος είναι ο αριθμός των εξετασθέντων δειγμάτων αλκοολούχων ποτών από τη Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους το 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016; Πόσα δείγματα ήταν αγορανομικά, πόσα ελήφθησαν από τους χώρους παραγωγής και πόσα από την τελωνειακή διαδικασία; Πόσα δείγματα χαρακτηρίστηκαν «μη κανονικά» και πόσα «μη κανονικά-μη ασφαλή»;
3) Ποιος είναι ο μέσος όρος του χρόνου που απαιτείται για τον έλεγχο ενός δείγματος που αποστέλλεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους; Προβλέπεται κατ’ επείγουσα διαδικασία ελέγχου, π.χ. για δείγματα που αποστέλλονται από τουριστικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο;
Διαβάστε ακόμη:
Οι Έλληνες δεν είναι γερά ποτήρια τελικά...
Πώς να πίνετε το ποτό σας για να μειώσετε τις πιθανότητες μέθης