Η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για ψευδή είδηση αφορά τα εμβόλια
Για πρώτη φορά καταδικάζεται στη χώρα μας ιστοσελίδα με την κατηγορία της δημοσίευσης μη έγκυρης είδησης.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε –ερήμην– δημοσιογράφο-ιδιοκτήτη ιστοσελίδας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων (άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα).
Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για την αναπαραγωγή είδησης που υποστήριζε ότι ορισμένα εμβόλια προκαλούν καρκίνο («ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», ο τίτλος του άρθρου).
Όπως μας μετέφερε λίγο νωρίτερα η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έγινε καταγγελία από αστυνομικό, ο οποίος απευθύνθηκε στην Εισαγγελία και στη συνέχεια ο Εισαγγελέας λειτούργησε αυτεπαγγέλτως, ασκώντας ποινική δίωξη και εισάγοντας την υπόθεση στο ακροατήριο.
Τέτοιου είδους περιστατικά διαδικτυακής απάτης είναι ευρύτερα γνωστά ως hoaxes (φάρσες).
Στο δημοσιογράφο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με αναστολή τριών ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ.
Πρόκειται για «είδηση» που αναδημοσιεύεται από το 2009, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής. Κορμό της αποτελεί η ιστορία της μικρής Μαιρούλας που έκανε το εμβόλιο για ιλαρά/παρωτίτιδα/ερυθρά (MMR) και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. «Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», καταλήγει. Το άρθρο διανθίζεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».
Να σημειωθεί ότι στη διάταξη 191 του Ποινικού Κώδικα υπάγονται θέματα που προκαλούν τρόμο και πανικό ή που θίγουν τη δημόσια πίστη ή την εθνική ασφάλεια της χώρας, αναφέρει ο Δικηγόρος και Διδάκτωρ της νομικής σχολής Αθηνών Φώτης Σπυρόπουλος, και όχι θέματα όπως ένα ανυπόστατο δημοσίευμα θανάτου γνωστού προσώπου, τα οποία υπάγονται στις διατάξεις περί συκοφαντικής δυσφήμισης, προσβολής της προσωπικότητας κ.λπ.