Ποια εποχή του χρόνου σκεφτόμαστε πιο καθαρά;
Εκτός από τη διάθεσή μας, οι εποχές του χρόνου επηρεάζουν και την πνευματική μας διαύγεια.
Αυτό υποστηρίζουν Βέλγοι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά τον χειμώνα απ’ ότι το καλοκαίρι.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση 28 νεαρούς ενήλικες (14 άνδρες και 14 γυναίκες), κατά μέσο όρο 21 ετών.
Οι εθελοντές εξετάστηκαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία του έτους, την περίοδο Μαΐου 2010 και Οκτωβρίου 2011. Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει 4,5 ημέρες μέσα σε εργαστήρια όπου δεν είχαν καμιά ένδειξη της εποχής, όπως το φυσικό φως και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.
Οι ερευνητές μέσω εγκεφαλικών απεικονίσεων μελέτησαν πως οι εθελοντές διαχειρίστηκαν νοητικές ασκήσεις προσοχής και μνήμης μεσοπρόθεσμα.
Οι απεικονίσεις έδειξαν ότι η προσοχή ήταν καλύτερη κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο τον Ιούνιο και χειρότερη κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο. Η μεσοπρόθεσμη μνήμη ήταν καλύτερη το Φθινόπωρο και χειρότερη την Άνοιξη.
Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως οι εποχές του έτους επηρεάζουν τον εγκέφαλο, εκτιμούν ότι παίζουν ρόλο οι εποχικές αλλαγές στα επίπεδα της υγρασίας, της θερμοκρασίας, η διάρκεια της ημέρα και οι κοινωνικές επαφές.
«Πρόκειται για πολυπαραγοντική επίδραση. Δεν γνωρίζουμε γιατί ο εγκέφαλος εξελίχθηκε έτσι, αν και οι άνθρωποι στο παρελθόν έπρεπε να βασίζονται περισσότερο στις εποχικές αλλαγές για πράγματα, όπως η εύρεση τροφής. Επιπλέον, ενδεχομένως να είμαστε προγραμματισμένοι να μειώνουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία τον χειμώνα και αυτό να προκαλεί αλλαγές στην λειτουργία του. Αλλά στην σύγχρονη κοινωνία είμαστε πάντα το ίδιο δραστήριοι ανεξαρτήτως εποχής» σχολιάζει ο ερευνητής Ζιλ Βαντεβαλ.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Διαβάστε επίσης: