Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Όταν οι ηλικιωμένοι «φεύγουν» μαζί…
Το έχουμε δει να συμβαίνει σε ταινίες αλλά και στην πραγματική ζωή...
Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» (broken heart syndrome), γνωστό και ως «φαινόμενο της χηρείας» (widowhood effect), είναι ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα παραδείγματα της ισχυρότατης επίδρασης που μπορεί να έχει στην υγεία η σχέση με τον σύντροφο.
Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από Ιάπωνες ερευνητές περί τα 1990, σε γυναίκες που είχαν βιώσει μια συναισθηματικά τραυματική εμπειρία, όπως ο θάνατος του συζύγου τους.
Αρκετά χρόνια αργότερα, μελέτη διάρκειας εννέα ετών που περιελάμβανε ηλικιωμένα ζευγάρια από τις ΗΠΑ έδειξε ότι ο θάνατος του/της συζύγου αυξάνει τις πιθανότητες να χάσει σύντομα τη ζωή του και ο σύντροφος που μένει πίσω.
Η μελέτη των Νικόλα Α. Χρηστάκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Φίλιξ Έλβερτ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, η οποία δημοσιεύθηκε το 2008 στην επιθεώρηση American Journal of Public Health, είναι πιθανότατα η κορυφαία επί του θέματος, σύμφωνα με το New York Magazine.
Οι δύο ερευνητές συνέλλεξαν δεδομένα που αφορούσαν σε 373.189 παντρεμένα ζευγάρια μεγάλης ηλικίας και εξέτασαν πώς εξελίσσεται η υγεία του χήρου ή της χήρας όταν το έτερον ήμισυ φεύγει από τη ζωή.
Για τους άνδρες που έχαναν τη σύζυγό τους, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία φάνηκε να είναι αυξημένος κατά 18%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που έχαναν το σύζυγο τους ήταν 16%.
«Ο θάνατος του/της συζύγου, ασχέτως αιτίας, αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία και παράγοντα θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία», αναφέρει η μελέτη των δύο ερευνητών.
Ο αιφνίδιος θάνατος και οι καρδιαγγειακές επιπλοκές θεωρούνται η βασικότερη αιτία θανάτου για έναν/μία σύζυγο που πενθεί. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, ευρύτερα γνωστό ως «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», και παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά μετά από μια τραυματική απώλεια, όπως ο θάνατος του συντρόφου, ενός γονέα ή ενός παιδιού και πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Περιλαμβάνει τον πόνο στο στήθος και την αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία θεωρείται ότι προκύπτει από τη μαζική παραγωγή ορμονών του στρες.
Οι Χρηστάκης και Έλβερτ διαπίστωσαν, στο πλαίσιο της μελέτης τους, ότι και το σοκ συμβάλλει επίσης στην εκδήλωση του «συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς».
Κεντρική φωτογραφία: Σκηνή από την ταινία Το Ημερολόγιο (The Notebook), πηγή mywifemademewatch.wordpress.com
Τζόνι Κας & Τζουν Κάρτερ (πηγή: smoothradio.com) – Η Τζουν Κάρτερ έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαΐου του 2003. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2003 έφυγε από τη ζωή και ο Τζόνι Κας.
Διαβάστε επίσης:
Ιδιαίτερα επικίνδυνο το πρώτο τρίμηνο πένθους για τους χήρους