Η έκθεση στο DDT συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Το DDT, μια ισχυρά τοξική χλωριούχος ένωση με εντομοκτόνο δράση, έχει παλαιότερα συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, παχυσαρκίας και διαταραχών των νεφρών και των ωοθηκών.
Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να υποδείξει ότι η επικίνδυνη ουσία συνδέεται και με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που εκτέθηκαν σε αυτό όταν ήταν ακόμη έμβρυα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα DDT όταν ήταν ακόμη έμβρυα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με γυναίκες που εκτέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα του εντομοκτόνου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που κάλυπταν διάστημα 54 ετών και αφορούσαν σε 9.300 γυναίκες. Τα δεδομένα αφορούσαν σε μεγάλο μέρος της ζωής των γυναικών, πριν καν γεννηθούν. Από το συνολικό υπό μελέτη δείγμα, 118 γυναίκες έλαβαν κάποια στιγμή στη ζωή τους διάγνωση για καρκίνο του μαστού.
Βάσει των επακόλουθων υπολογισμών που έκαναν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι για τις γυναίκες που οι μητέρες τους είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα DDT κατά την εγκυμοσύνη τους ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν τετραπλάσιος.
«Οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον θεωρούνται εδώ και χρόνια πιθανοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες που να αφορούν σε ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία», δηλώνει η βασική συντάκτης της νέας μελέτης Μπάρμπαρα Κον.
Αν και η χρήση του DDT έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες ήδη από τη δεκαετία του '70, φαίνεται πως οι επιδράσεις του εντομοκτόνου παραμένουν αισθητές σε ανθρώπους που γεννήθηκαν την εποχή εκείνη ή και νωρίτερα.