Νέα τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών δίνει ελπίδες στην διάγνωση της διάσεισης
Σύμφωνα με ερευνητές από το τμήμα Φυσιολογίας του πανεπιστημίου Langone της Ν. Υόρκης, μια νέα τεχνολογία εντοπισμού της κίνησης των ματιών θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύσουν πιο αποτελεσματικά την εγκεφαλική διάσειση και να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σοβαρότητά της.
Η διάσειση είναι μια κατάσταση για την οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα τεχνολογικά "αντικειμενικά εργαλεία" για την σωστή της διάγνωση. Σύμφωνα με ιατρικούς εμπειρογνώμονες, η πιο κοινή μορφή της τραυματικής βλάβης του εγκεφάλου είναι η διάσειση. Μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με μελέτες, το 90% περίπου των ασθενών με διασείσεις εμφανίζουν δυσλειτουργίες κίνησης του ματιού. Οι ερευνητές συνέκριναν 64 υγιείς συμμετέχοντες και 75 ασθενείς που είχαν αντιμετωπίσει τραύμα στο κεφάλι, προκειμένου να δοκιμαστεί αυτή η νέα μέθοδος.
Με τη βοήθεια προγράμματος Η/Υ οι επιστήμονες παρακολούθησαν την κίνηση των ματιών όλων των συμμετεχόντων για 200 δευτερόλεπτα, ενώ εκείνοι έβλεπαν ένα μουσικό βίντεο.
Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν χτυπήσει στο κεφάλι τους και αντιμετώπιζαν επίσης βλάβη στον εγκέφαλο είχαν μειωμένο συντονισμό ματιού σε σύγκριση με εκείνους που ήταν υγιείς. Οι ασθενείς που είχαν χτυπήσει στο κεφάλι και είχαν φυσιολογική αξονική τομογραφία είχαν επίσης μειωμένο συντονισμό ματιών για περίοδο έως και δύο εβδομάδες μετά το τραύμα.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στα δωμάτια Πρώτων Βοηθειών και έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία για την ανίχνευση εγκεφαλικών βλαβών.