Γιατροί αφαίρεσαν όγκο μέσα από την κόγχη του ματιού
Η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι μια ευθεία γραμμή. Δυστυχώς όμως, όταν πρόκειται για χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο κεφάλι, η πρακτική αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική έως και μοιραία για τον ασθενή.
Έτσι, οι γιατροί αναγκάζονται να ακολουθούν «παρακαμπτήριες οδούς» ώστε να φτάσουν σε έναν καρκινικό όγκο και να τον καταστρέψουν, τρυπώντας και κόβοντας το κρανίο του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Στην περίπτωση της Pamela Shavaun Scott, ο γιατρός της αποφάσισε να καινοτομήσει και να προσπαθήσει να φτάσει στον καρκινικό όγκο ακολουθώντας την ευθεία οδό, δηλαδή μέσω της κόγχης του ματιού της.
Αν και η τεχνική θυμίζει τη τρομακτική λοβοτομή, στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού το νυστέρι που εισέρχεται από το πάνω βλέφαρο ή το φρύδι μπορεί να σώσει ζωές, χωρίς μάλιστα να απαιτείται τομή στο κρανίο. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική μειώνει τόσο τον κίνδυνο όσο και το χρόνο ανάρρωσης για τους ασθενείς. Επίσης, με τον τρόπο αυτό είναι πιο εύκολο για τους γιατρούς να φτάσουν σε δυσπρόσιτα σημεία του εγκεφάλου.
Για την Scott, η επιτυχής έκβαση της επέμβασης ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να πειστεί για την αποτελεσματικότητά της τεχνικής. «Νιώθω σαν ένα ζωντανό θαύμα», δηλώνει πανευτυχής.
Όταν η Scott έλαβε διάγνωση για καρκίνο στο κεφάλι, οι γιατροί τής είπαν ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από τους καθημερινούς πονοκεφάλους και να σωθεί η ζωή της ήταν να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.
Αντί να κάνει τομή στο κρανίο της και να... ψάχνει μέσα στον εγκέφαλό της για τον όγκο, η γιατρός της S. Tonya Stefko από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ έδωσε μια άλλη εναλλακτική. Πρότεινε να γίνει μια μικρή τομή στο βλέφαρο της ασθενούς και να αφαιρεθεί μέσα από την κόγχη ο όγκος που βρισκόταν ακριβώς πίσω από το λοβό.
Τέτοιου είδους επεμβάσεις, όπως και κάθε επέμβαση στο κεφάλι, ενέχουν βέβαια κινδύνους, όπως η μόνιμη βλάβη στα μάτια ή η γνωστική δυσλειτουργία. Θα πρέπει όμως να αποτελούν εναλλακτική για ορισμένους ασθενείς που έχουν λάβει διάγνωση για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου στο κεφάλι.