Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που ελέγχει την παχυσαρκία
Την πρωτεϊνη που ελέγχει την παραγωγή των λιποκυττάρων στο σώμα, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Η πρωτεΐνη ονομάζεται Thy1 και έχει σημαντικό ρόλο, καθώς ελέγχει κατά πόσον ένα αρχέγονο κύτταρο αποφασίζει να γίνει λιποκύτταρο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.
«Πιστεύουμε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα όσων τρώνε περισσότερο και ασκούνται λιγότερο», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Φιπς του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η έκφραση της Thy1 χάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των λιποκυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποκατάσταση της Thy1.
Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια και ανθρώπινες κυτταρικές σειρές για να επιβεβαιώσουν ότι η απώλεια της λειτουργίας της πρωτεΐνης Thy1 προωθεί περισσότερο τα λιπώδη κύτταρα.
Τα ποντίκια που στερούνταν την πρωτεΐνη Thy1 και ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, πήραν περισσότερο βάρος και πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τα ποντίκια που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή αλλά είχαν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Επιπλέον, οι παχύτεροι ποντικοί χωρίς την πρωτεΐνη Thy1 είχαν διπλάσιες τιμές ρεζιστίνης στο αίμα τους, ένας βιοδείκτης που εντοπίζεται στην νοσογόνο παχυσαρκία και δείχνει αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δεν είναι σαφές αν τα επίπεδα της Thy1 είναι διαφορετικά στους ανθρώπους κατά τη γέννησή τους, ή αν αλλάζουν με το χρόνο και την έκθεση σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για να απαντήσουν αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες ερευνούν χημικές ουσίες που μειώνουν την έκφραση της πρωτεΐνης thy1 στα ανθρώπινα κύτταρα και προωθούν την παχυσαρκία.
Διαβάστε επίσης:
Επαναπρογραμμάτισαν κύτταρα του λίπους για να καίνε και όχι να αποθηκεύουν θερμίδες
Δημιούργησαν τεχνητό σπέρμα και τεχνητά ωάρια από δερματικά κύτταρα