Μοιάζει το DNA των φίλων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS υποδεικνύει ότι δύο φίλοι παρουσιάζουν περισσότερες γενετικές ομοιότητες σε σύγκριση με δύο αγνώστους στην ίδια πληθυσμιακή ομάδα.
Εδώ και δέκα περίπου χρόνια, ο Τζέιμς Φάουλερ, καθηγητής Γενετικής και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εξελικτικής Βιολογίας και Ιατρικής στο Γέιλ, μελετούν την επιστήμη των κοινωνικών δικτύων, αναζητώντας τις βιολογικές βάσεις πίσω από συνήθεις κοινωνικές δομές.
Αξιοποιώντας τα δεδομένα της μελέτης Framingham, οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη εκτενή ανάλυση που συσχετίζει το γονιδιότυπο δύο φίλων.
Η μελέτη Framingham ξεκίνησε το 1948 και είναι μια διαχρονική μελέτη που είχε σαν στόχο να εντοπίσει γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων.
Ο Φάουλερ και ο Χρηστάκης απομόνωσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 1.932 άτομα. Τα ζεύγη των ατόμων που μελετήθηκαν ήταν φίλοι που δεν είχαν καμία συγγένεια ή παντελώς άγνωστοι.
Εξέτασαν 1,5 εκατομμύριο γενετικούς δείκτες ώστε να εντοπίσουν πιθανές ομοιότητες μεταξύ φίλων ή αγνώστων.
Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι μοιραζόμαστε περίπου το 1% των γονιδίων μας με τους φίλους μας. Από γονιδιακής πλευράς, αυτό σημαίνει πως δύο φίλοι μοιάζουν όσο δύο τέταρτα ξαδέρφια.