ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Προστατευμένοι" από καρκίνο και καρδιοπάθειες οι αιωνόβιοι

«Προστατευμένοι» από τις πιο συνήθεις ασθένειες της τρίτης ηλικίας, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, φαίνεται πως είναι οι αιωνόβιοι, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο King's College στο Λονδίνο.

"Προστατευμένοι" από καρκίνο και καρδιοπάθειες οι αιωνόβιοι

Μάλιστα, φαίνεται πως όσοι έχουν ξεπεράσει τα 100, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από «βαθιά γηρατειά» ή λοιμώξεις όπως η πνευμονία, παρά από νοσήματα φθοράς όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου 35.867 Άγγλων ηλικίας άνω των 80 ετών, που πέθαναν την περίοδο 2001-2010, με μέση ηλικία τα 101 χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», το 28,1% των υπερηλίκων, ηλικίας 100 έως 115 ετών είχαν πεθάνει από «βαθιά γηρατειά» και το 17,7% από πνευμονία.

Επίσης, ο καρκίνος είχε κοστίσει τη ζωή σε μόλις 4,4% και η καρδιοπάθεια σε λιγότερο από στο 8,6%.

Στον αντίποδα, ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια είχαν προκαλέσει πολλαπλάσιους θανάτους στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών.

«Οι αιωνόβιοι άνθρωποι φαίνεται πως κατορθώνουν να νικούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρόνια νοσήματα, αλλά είναι μία σωματικά αδύναμη πληθυσμιακή ομάδα, με μεγάλο κίνδυνο λοιμώξεων όπως η πνευμονία.

Οι υπηρεσίες Υγείας, συνεπώς, πρέπει να μπορούν να καλύψουν τις κρυφές ανάγκες τους, διότι εάν πάθουν κάποια λοίμωξη, παίρνουν πολύ γρήγορα την κάτω βόλτα και πεθαίνουν», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάθριν Έβανς.