Ηλεκτρικό «κράνος» αντικαθιστά τις χημειοθεραπείες στο γλοιοβλάστωμα
Μία ηλεκτρική συσκευή που καλύπτει το κεφάλι του ασθενούς, είναι η νέα ελπίδα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του εγκεφάλου και ειδικά του γλοιβλαστώματος.
Το NovoTTF, έχει ήδη εγκριθεί από τον FDA (Food and Drugs Administration), τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, από το 2011, όταν οι κλινικές έρευνες έδειξαν ότι ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο και μία συμβατική χημειοθεραπεία, χωρίς τις παρενέργειές της.
Οι δημιουργοί του ηλεκτρικού κράνους φιλοδοξούν να αντικαταστήσει η συγκεκριμένη συσκευή τις χημειοθεραπείες των πασχόντων από καρκίνο του εγκεφάλου.
Η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε τα δεδομένα των 457 ασθενών που έχουν χρησιμοποιήσει τη συσκευή. Σύμφωνα με αυτά ο μέσος χρόνος επιβίωσης του ασθενούς ήταν κατά μέσο όρο οι 9,6 μήνες.
Σημειώνεται ότι το γλοιοβλάστωμα αποτελεί μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Χωρίς θεραπευτική αγωγή οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα έχουν προσδόκιμο ζωής 3 έως 5 μήνες από την εμφάνιση της ασθένειας.
Το NovoTTF λειτουργεί τελείως διαφορετικά σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες για τις διάφορες μορφές καρκίνου. Χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό ώστε να διακόψει τη μίτωση, δηλαδή τη διαδικασία κατά την οποία ένα κύτταρο διπλασιάζεται.
Ο καρκίνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μίτωση ακραίας μορφής, όπου το κύτταρο δεν διπλασιάζεται αλλά πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς.
Το NovoTTF δημιουργεί εναλλασσόμενο ηλεκτρικό πεδίο, διαταράσσοντας το ηλεκτρικό δίπολο που σχηματίζεται όταν ένα κύτταρο διαιρείται σε δύο.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το δεύτερο κύτταρο να καθίσταται μη βιώσιμο και να εξουδετερώνεται. Οι κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν το κάλυμμα της κεφαλής φοριέται για περισσότερες από 18 ώρες κάθε ημέρα.
Οι δημιουργοί του NovoTTF υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις χημειοθεραπείες αλλά χωρίς το σύνολο των παρενεργειών που αυτές συνεπάγονται. Μία από τις ορατές παρενέργειες είναι η δημιουργία ελαφρών εξανθημάτων στο δέρμα του κρανίου στα σημεία που τοποθετούνται τα ηλεκτρόδια.
Η συσκευή δεν κυκλοφορεί εκτός Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο η εταιρεία που παράγει το NovoTTF θεωρεί ότι η εξέλιξη των wearables, δηλαδή των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται, μπορεί να δώσει περαιτέρω λύσεις για την καλύτερη λειτουργία της συσκευής χωρίς παρενέργειες.