Δύο ιερά «τέρατα» της έρευνας για τον καρκίνο στην Ελλάδα
Τα δύο ιερά τέρατα του παγκόσμιου αντικαρκινικού αγώνα η καθηγήτρια Βάσω Αποστολοπούλου και ο Νομπελίστας Καθηγητής Ιατρικής Harald zur Hausen – ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας- βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Πάτρα στα πλαίσια του 15ου συνεδρίου Ιατρικής Χημείας το οποίο διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Πατρών, εκδήλωση η οποία συνέπεσε με τον εορτασμό των 50 χρόνων του πανεπιστημίου.
Το 15ο Συνέδριο χαιρέτισαν με Συγχαρητήρια Μηνύματα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπος Γαβράς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, ο Andrew V. Schally, βραβευμένος με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας και η Ada Yonath, βραβευμένη με Nobel Χημείας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Harald zur Hausen, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, ο οποίος βραβεύθηκε με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 2008, για την έρευνά του στο ρόλο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και των λοιμώξεων στην καρκινογένεση. Στην ομιλία του, περιέγραψε με γλαφυρότητα την έρευνά του, η οποία οδήγησε στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα ο Καθηγητής Harald zur Hausen αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής κ. Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, χαρακτήρισε τον νομπελίστα “Ευεργέτη της Γυναίκας και της Ανθρωπότητας”.
Στην παρουσίαση κατά την Αναγόρευση υπογραμμίστηκε ότι ο Καθηγητής Hausen διακρίνεται από φιλελληνικά αισθήματα, καθώς πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αποστέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία, με τίτλο “Support for Greece”. Την επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο Science, συνυπέγραψαν 24 Νομπελίστες, μεταξύ των οποίων και οι James D. Watson, Andrew V. Schally και Jean-Marie Lehn, προσκεκλημένοι επίσης του ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία» και του Πανεπιστημίου Πατρών σε προηγούμενα Συνέδρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.
Στο Συνέδριο συμμετείχε και η διακεκριμένη ερευνήτρια, Καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας, κυρία Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην έρευνα για την ανάπτυξη Αντικαρκινικού Εμβολίου στην προστασία Ωοθηκών και Μαστού. Στην ομιλία της αναφέρθηκε ειδικότερα στη γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη εμβολίων και στα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του αντικαρκινικού εμβολίου CVac (Cancer Vaccine). Το προϊόν, αποτέλεσμα της έρευνάς της στην Αυστραλία, έχει ήδη ελεγχθεί με επιτυχία σε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και έχει εγκριθεί σαν θεραπευτικό εμβόλιο σε συγκεκριμένες χώρες.
Η κυρία Αποστολοπούλου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της με Ερευνητές των Τμημάτων Χημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στην έρευνα που στοχεύει στην ανάπτυξη ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Καθηγητής Χημείας κ. Κλεομένης Μπάρλος αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Σύνθεση καινοτομικών παραγώγων της Ινσουλίνης στην Έρευνα για τον Διαβήτη. Ο Καθηγητής Χημείας κ. Γιάννης Ματσούκας, η συνεργάτης του Διδάκτωρ κυρία Μαριλένα Ανδρούτσου και η Ερευνήτρια κυρία Lesley Probert του Ινστιτούτου Pasteur αναφέρθηκαν στην πρόοδο των προκλινικών δοκιμών της Ελμυελίνης που στοχεύει στη θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία» έχει προσκαλέσει παγκοσμίου κύρους ερευνητές ως κεντρικούς ομιλητές στα ετήσια συνέδριά του, μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοι Nobel, James D. Watson (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA), Andrew V. Schally, Jean-Marie Lehn και Ada Yonath. Ο Harald zur Hausen είναι ο πέμπτος κατά σειρά κάτοχος Nobel που προσκαλείται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.
Διαβάστε ακόμη:
Βλαστοκύτταρα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους Πάτρα και Ισραήλ
Το ΕΣΠΑ «οξυγόνο» για την χώρα: Επιστολή στον πρωθυπουργό
Καθηγητής Ματσούκας: «Μία ελληνική Silicon Valley στην Πάτρα»
Ελληνικό εμβόλιο για την σκλήρυνση κατά πλάκας