Επιστημονική Ημερίδα για την συμβολή της φυσικοθεραπείας
Η συμβολή της Φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης, του Δευτερογενούς Λεμφοιδήματος στην Μαστεκτομή και της Ακράτειας θα τεθεί στην 3η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Εξειδικευμένη Φυσιοκοθεραπευτική Παρέμβαση για την Υγεία των Γυναικών» που πραγματοποιείται το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 στο Δώμα του Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός»από το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών σε συνεργασία με τον Κλάδο Φυσικοθεραπευτών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης , του Διεθνούς Οργανισμού Φυσικοθεραπευτών για την Υγεία των Γυναικών (IOPTWH), του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός».
Την έναρξη της ημερίδας θα χαιρετίσει η υφυπουργός υγείας κυρία Ζέτα Μακρή, ενώ το πρόγραμμα της ημερίδας εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Φυσικοθεραπευτών για την υγεία των γυναικών (IOPTWH) και θα απευθύνει χαιρετισμό μέσω video η επίτιμη Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Φυσικοθεραπευτών για την Υγεία των Γυναικών (IOPTWH), κυρία Rebecca Stephenson.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της ημερίδας κυρία Μ. Μαρσέλλου, M.S., PT, New York University (U.S.A.), ειδικότητες όπως γυναικολόγοι-μαιευτήρες, ουρολόγοι, ουρογυναικολόγοι, χειρουργοί μαστού και ορθοπεδικοί, συνεργάστηκαν αρμονικά και θα παρουσιάσουν όλα τα σύγχρονα δεδομένα, μεθόδους και τεχνικές με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών, για να γνωρίσουν πως η φυσικοθεραπευτική επιστήμη συμβάλλει με επιστημονικό τρόπο στη φροντίδα κάθε πάσχουσας γυναίκας.
Η ημερίδα εστιάζει σε σημαντικά θέματα υγείας που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα και την αντιμετώπιση τους, μέσω της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας, μεταξύ των οποίων και η οστεοπόρωση, το δευτερογενές λεμφοίδημα στη μαστεκτομή και η ακράτεια. Συγκερκιμένα:Για το θέμα της οστεοπόρωσης, ο κ. Σ. Τουρνής, ενδοκρινολόγος MD, MSc, PhD, Π.Μ.Σ, "Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών" ΕΛ.Ι.ΟΣ, θα αναπτύξει ένα πρόβλημα το οποίο έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε επιδημία, αυτό της οστεοπόρωσης και η κυρία Γ. Πέττα Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD cand. Ιατρ. Σχολή Παν/μιου Κρήτης, Καθ. Εφαρμογών τμ. Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Αθήνας, για το κατά πόσο συμβάλλει η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση της.
Επιπλέον, θα αναλυθεί η στατιστική της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα, η συμβολή της φυσικοθεραπείας τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και την πρόληψη, ενώ, οι ειδικοί θα τοποθετηθούν σε θέματα όπως η σημαντικότητα της θεραπευτικής άσκησης, η επανεκπαίδευση της σωστής στάσης του σώματος, η δημιουργία φυσικοθεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης, οι φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές αντιμετώπισης μυοσκελετικών πόνων και καταγμάτων. Τέλος, θα παρουσιαστούν προτάσεις για την εκπαίδευση των ασθενών, όσον αφορά την εργονομία στις καθημερινές τους κινήσεις.
Επίσης θα αναλυθούν τα νεότερα δεδομένα για ένα εξαιρετικά «λεπτό» θέμα όπως το δευτερογενές λεμφοίδημα στη μαστεκτομή και κατά πόσο η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του. Η κυρία Νατάσα Παζαϊτη , Γεν. Χειρούργος – Ειδ. Χειρούργος μαστού, Επιστ. Συνεργάτης Α’ Προπαιδευτικής Χειρ. Κλιν. Ε.Κ.Π.Α. Νοσ. «Ιπποκράτειο» -Μονάδα Μαστού, θα δώσει στοιχεία για την στατιστική του λεμφοιδήματος στην Ελλάδα, ενώ θα επισημάνει τα θετικά της έγκαιρης διάγνωσης και η κυρία Β. Μπαρκάτσα, Φυσικοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στη νευρολογική αποκατάσταση, εξωτ. συνεργάτης Νευροχειρουργικής Κλινικής, ΓΝ Ηρακλείου «Βενιζέλειο- Παπάνειο», Συνεργάτης Rescueicp study, Addenbrookes University Hospital, Cambridge, UK, MCSP, MACPIN, θα αναφερθεί στις νέες φυσικοθεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές αντιμετώπισης.
Ο κ. Δ. Φλωράτος, PhD, Παν/ μίου Αθηνών, Fellow European Board of Urology, Phil. Doctor University of Nijmegen The Netherlands, Υπεύθυνος Ουροδυναμικού Εργαστηρίου Κ.Α.Α. "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ", θα μιλήσει για το σοβαρό θέμα της ακράτειας, που αντιμετωπίζει πλήθος γυναικών σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και θα αναφερθεί στην στατιστική της ακράτειας στην Ελλάδα καθώς και τη διάγνωση των τύπων ακράτειας. Ενώ ο κ. Σ. Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής εξειδικευμένος στην αποκατάσταση νευρολογικών & νευροψυχολογικών διαταραχών, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», Δ/ντής & Καθ. Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Επιμόρφωσης, Παν/μίου “G. Marconi” Ρώμης, Ιταλία, τ. Καθ. Μ.Δ.Δ.Ε- Τομ. Ειδ. Αγωγής, Π.Τ.Δ.Ε Παν/μίου Αθηνών θα ενημερώσει για τη συμβολή της βιοανάδρασης (biofeedback), στην αντιμετώπισή της ακράτειας ούρων.Αναλυτικά στοιχεία για το θέμα θα δοθούν από την κυρία Φωτεινή Λάγαρη ΜΑ, ΡΤ New York University (U.S.A.), Φυσικοθεραπεύτρια, Ιδρύτρια του Γυναικολογικού/Μαιευτικού Προγράμματος Φυσικοθεραπείας «Μ.Α.Μ.Α.», Επιστημονικός συνεργάτης S.C.A. Ελλάς, ως προς τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας και θα παρουσιαστούν σημαντικά στοιχεία από τη μελέτη της επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους στην ακράτεια.
Επιπροσθέτως θα δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες βάσει του Διεθνούς Οργανισμού για την Φυσικοθεραπεία στην Υγεία των Γυναικών (IOPTWH), ενώ θα εκπονηθεί πρόγραμμα Επανεκπαίδευσης των Μυών του Πυελικού Εδάφους καθώς και ενημέρωση για τις νέες φυσικοθεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές.Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ημερίδα θα συζητηθούν και σημαντικά θέματα όπως τα μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την προγεννητική και μετά τον τοκετό περίοδο, και τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη φυσικοθεραπεία, αλλά και το εξειδικευμένο θέμα του πυελικού πόνου για το οποίο, η φυσικοθεραπεία είναι μια εύστοχη παρέμβαση.
Τέλος, θα παρουσιαστούν στοιχεία από τη μελέτη της επίδρασης ενός πρωτοκόλλου άσκησης μυών του πυελικού εδάφους και σε παραμέτρους της ούρησης μετεμμηνοπαυσιακών και προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, καθώς και τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού.Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Γεώργιος Μπάκας χαιρετίζει με ενθουσιασμό τη φετινή ξεχωριστή ημερίδα, τονίζοντας τη συμβολή της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας, στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων υγείας που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό επισημαίνοντας το νέο ρόλο του φυσικοθεραπευτή και ως «Θεραπευτικού Συμβούλου».